POSLEDNJI DAN MALE MATURE Đaci danas pokazuju znanje iz pet predmeta, a ovog testa se NAJVIŠE PLAŠE
Foto: Dragana Udovičić

Kombinovani test

POSLEDNJI DAN MALE MATURE Đaci danas pokazuju znanje iz pet predmeta, a ovog testa se NAJVIŠE PLAŠE

Osmake je prošle godine već pri prvom pogledu na kombinovani test zateklo iznenađenje

Objavljeno: 20.06.2018. 09:32h

Osmaci danas polažu kombinovani test, sa pitanjima iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije, a onda konačno mogu da odahnu.

Kombinovani test đaci polažu danas od 9 do 11 sati i time završavaju sa polaganjem završnog ispita.

Oni su juče rešavali zadatke iz matematike, a u ponedeljak srpski, odnosno maternji jezik, a većina đaka priznaje da se upravo kombinovanog testa plaši najviše. Neki zbog fizike i hemije, drugi zbog istorije i geografije, a retki zbog biologije.

Danas bez prepisivanja

Osmake je prošle godine već pri prvom pogledu na kombinovani test zateklo iznenađenje – testovi su bili štampani u pet grupa, sa istim pitanjima ali različito poređenim, kako bi se smanjila mogućnost prepisivanja. Prema najavama nadležnih, tako će biti i danas.

Koja dva monosaharina se dobijaju hidrolizom saharoze?

Veliki broj učenika lane je istakao da im je upravo kombinovani test bio najteži, a retko ko od njih je znao da odgovori na pitanje "Koja dva monosaharina se dobijaju hidrolizom saharoze?". Problem je bilo i strujno kolo, glukoza i fruktoza...

Srpski lakši od probnog

Učenici OŠ "Skadarlija" sa kojima je "Blic" pričao nakon polaganja testa iz srpskog jezika u ponedeljak, većinom su bili zadovoljni, a ističu i da su najviše muke imali sa pitanjima koja se tiču dela Branislava Nušića "Sumnjivo lice".

Zbunilo ih je i značenje glagola kompromitovati u rečenici "Činovnik u državnom nadleštvu u poslednje vreme se kompromitovao nekakvom zbirkom svojih pesama", a nisu bili sigurni ni da li je "Pismenica serbskoga jezika" Vuka Stefanovića Karadžića zbirka narodnih pesama, gramatika ili rečnik srpskog jezika.

Koliko košta prsten

Utisci đaka nakon polaganja testa iz matematike su podeljeni. Dok jedni kažu da je bilo lakše od probnog testa, drugi ističu da je bilo teže nego što su očekivali, a priznaju da je 20. zadatak retko ko uradio. U njemu se tražilo da izračunaju cenu prstena teškog četiri grama.

- Dobili smo podatke o tome koliki procenat ovog prstena čini zlato, koliko srebro, a koliko platina i koje su njihove cene za 30 grama. Onda nam je rečeno kolika je zarada zlatara i kako se formira cena prstena - objasnili su nam đaci u čudu.

S druge strane, znali su da urade izraze, da izračunaju zapreminu olovke, širinu zastave...

Rezultati, žalbe, poeni

Učenici će preliminarne rezultate saznati 22. juna do osam sati. Nezadovoljni đaci mogu se žaliti već sutradan, od osam do 16 sati, dok se žalbe u okružnim komisijama rešavaju 25. juna u isto vreme.

Konačni rezultati, biće objavljeni u četvrtak, 28. juna, a đaci će naredna dva dana imati na raspolaganju da popune i predaju liste želja.

Konačno, 8. jula biće objavljeni zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima, a učenici će moći da se upišu 9. i 10. jula od osam do 15 sati. Ovo ne važi samo za muzičke i baletske škole, gde je upis 29. juna do 16 sati.

Na osnovu ova tri testa, učenici mogu da sakupe maksimalno 40 poena, dok se uspeh iz 6, 7. i 8. razreda vrednuje sa 60.

Bonus video:

(Espreso.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media