DRUGI DAN POLAGANJA: Nakon polaganja maternjeg jezika, osmaci danas rešavaju zadatke iz matematike!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

test

DRUGI DAN POLAGANJA: Nakon polaganja maternjeg jezika, osmaci danas rešavaju zadatke iz matematike!

Polaganje male mature juče je počelo testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, za koji su đaci uglavnom rekli da je "lakši nego probni"

Objavljeno:

Više od 70.000 osmaka danas će u školama širom Srbije rešavati završni test iz matematike.

Test će trajati od devet do 11 sati, a u isto vreme sutra će se polagati kombinovani test, sa pitanjima iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije.

Polaganje male mature juče je počelo testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, za koji su đaci uglavnom rekli da je "lakši nego probni".

Učenici OŠ "Skadarlija" sa kojima je "Blic" razgovarao nakon polaganja, kao najteža pitanja izdvojili su ona koja se tiču Nušićevog dela "Sumnjivo lice".

DRUGI DAN POLAGANJA
DRUGI DAN POLAGANJA foto: ALEKSANDAR JOVANOVIĆ CILE

Test nosi više poena

Za razliku od prethodne tri generacije maturanata, koji su na osnovu uspeha iz 6, 7. i 8. razreda mogle da prikupe ukupno 70 poena, a još 30 na testu, ovogodišnja upisna politika više vrednuje znanje koji đaci pokazuju na testu.

Tako oni sada na osnovu uspeha mogu imati maksimalno 60, dok se znanje koje pokažu tokom tri dana polaganja vrednuje sa najviše 40 poena. Po 13 nose testovi iz srpskog i matematike, a kombinovani test nosi 14 bodova.

Kalendar

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 22. juna do osam sati. Nakon toga, nezadovoljni đaci mogu da se žale u školi već sutradan, od osam do 16 sati, dok se žalbe u okružnim komisijama rešavaju 25. juna u isto vreme.

Konačne liste biće objavljene u četvrtak, 28. juna, a đaci popunjavaju i predaju liste želja 29. i 30. juna. Zvanični rezultati raspodele po školama biće objvljeni 8. jula, a naredna dva dana đaci će od osam do 15 sati moći da se upišu.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.