POČINJE POLAGANJE MALE MATURE, A OVO SU PRAVILA:  Nema pernica, smeju voda i čokoladica
Foto: Dragana Udovičić

spremite se

POČINJE POLAGANJE MALE MATURE, A OVO SU PRAVILA: Nema pernica, smeju voda i čokoladica

Sve primedbe na testove, đaci će moći da ulože odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata 22. juna

Objavljeno:

Testom iz srpskog jezika, danas će započeti mala matura tj. polaganje završnog ispita za osmake. Za sutra je zakazan test iz matematike, a za sredu i kombinovani test (fizika, hemija, geografija, biologija i istorija).

Uspeh iz škole nosi najviše 60 bodova, dok mala matura donosi 40. Konačni rezultati testova biće objavljeni 28. juna, a upis u srednje škole zakazan je za 9. i 10. jul. Sve primedbe na testove, đaci će moći da ulože odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata 22. juna.

Završni ispit će polagati blizu 72.000 osmaka.

Kako je za "Blic" ispričala Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, testovi koje će đaci imati pred sobom pripremani su još od novembra.

U svakoj fazi preduzimane su posebne mere bezbednosti, kako oni ne bi dospeli u javnost pre vremena, a direktori ih od školskih uprava preuzimaju na dan polaganja.

Šta je sve dozvoljeno imati na ispitima?

- Učenici dolaze sa olovkama i gumicom, a za test iz matematike potrebni su im i lenjiri. Oni ne smeju da donose pernice, pa ćemo ove godine zahtevati da ih ostave ispred učionica kako ne bi bilo problema. Osim pribora, dozvoljeno im je da u prostoriju u kojoj polažu unesu i flašicu vode i čokoladicu - objašnjava direktorka OŠ "Skadarlija" Mirjana Sloboda.

Bonus video: OPSADNO STANJE U ČAČKU: Jaka kiša paralizovala čitav grad, bujice se slivale ulicama, TOTALNI HAOS! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Nedeljnik.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.