BEOGRAD JE PREPLAVLJEN OVIM INSEKTIMA! Evo ŠTA SU oni i da li su OPASNI!
Foto: Wikipedia

čudna pojava

BEOGRAD JE PREPLAVLJEN OVIM INSEKTIMA! Evo ŠTA SU oni i da li su OPASNI!

Da li ste ih videli?

Objavljeno:

Leto nam donosi i mnoge dosadne insekte, a jedan je posebno uplašio Beograđane.

Insekt crne boje sa po devet tufni na svakom krilu i dve narandžaste trake na telu, ovih dana napravio je pravu pometnju među Beograđanima jer se pojavio - niotkuda. Svi se pitaju kakav je to insekt u pitanju i pre svega - da li je opasan?

- Kakva je ovo buba, liči na leptira, ima crno-bela krila i neku žutu prugu na trouglastom repu - pitanje je koje uspaničeni građani postavljaju ovih dana na društvenim mrežama.

- Živim blizu parka i među mnogobrojnim bubama "starosedeocima" ove godine sam ugledala i tog čudnog insekta. Nije baš prijatno kada sleti na vas - rekla je sugrađanka sa Zvezdare.

Zagonteka je ubrzo rešena, a u pitanju je beloglavi ovnić, insekt iz porodice moljaca. Osim po interesantnoj boji i lepom izgledu, ovaj insekt je prepoznatljiv i po crnim antenama.

Beograđani su ga najčešće zaticali u svojim stanovima, naročito na terasama i prozorima, a verovatno u potrazi za zelenilom, jer ovim vrstama odgovaraju suve oblasti, široki prostori sa šibljem i drvećem, kao i šume.

Da li je opasan?

Verovatno mnogima najbitnija informacija jeste da li je ovaj moljac opasan? Nije, ali ima opasne rođake. Naime dve veoma slične vrste, iz iste porodice su veoma otrovne, pa se beloglavi ovnić često kamuflira i podražava njihov izgled kako bi se spasao od grabljivica. Tako da Beograđani ne moraju da brinu.

Inače, ova vrsta se najčešće sreće u južnoj Evropi, ali ih ima i na severu Nemačke, a na istoku ga ima do Anadolije i Kavkaza.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.