OVO JE SLIKA DANAŠNJIH STUDENATA: Vole odnose bez obaveza, trećina su ateisti, svaki treći je probao narkotike!
Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

mladi srbije

OVO JE SLIKA DANAŠNJIH STUDENATA: Vole odnose bez obaveza, trećina su ateisti, svaki treći je probao narkotike!

Jedno istraživanje je pokazalo zanimljive rezulatate

Objavljeno:

Rezultati istraživanja "Rizična ponašanja mladih" koje su tokom maja sproveli studenti Socijalne politike i socijalnog rada Fakulteta političkih nauka,mnoge su iznenadili.

Istraživanjem, koje su uradili pod mentorstvom asistenta Nikole Jovića, potvrđeno je da su studenti u prestonici i te kako skloni piću, jer se samo devet odsto njih izjasnilo da ne konzumira alkohol.

Polovini njih gotovo da ne može da prođe nedelja a da ne nazdrave, dok 12 odsto njih to čini čak tri-četiri puta nedeljno.

Narkotike je probao svaki treći student, a skoro svi (90 odsto) to čine u društvu. Razlog odavanja alkoholu i narkoticima je isti - na prvom mestu je zabava, dok se kao česti razlozi navode i efekti koje izazivaju i oslobađanje od stresa.

Boravak na fakultetu stresan je za čak 42 odsto devojaka i 29 odsto mladića, a čak 44 odsto studenata priznaje da je razmišljalo o odlasku kod psihoterapeuta.

Nikola Jović ističe da studenti prepoznaju potrebu da razgovaraju sa terapeutom, ali da iz određenih razloga to odbijaju.

- Studenti, kao i ostali delovi naše populacije, nedovoljno vode računa o emocionalnoj higijeni. Čak 45 odsto ispitanika je reklo da brine manje o svom psihičkom zdravlju nego o fizičkom, što govori o našoj disproporcionalnoj (ne)kulturi brige za telo i dušu. Odlazak kod psihoterapeuta jedna je od izraženijih tabu tema koja postoji kako među mlađima tako i među starijima, a ovaj uvid dodatno potvrđuju i disonantni podaci koji pokazuju da je gotovo svaki drugi ispitanik razmišljao da ode kod psihoterapeuta, ali da kada zaista ima neki životni problem, svega šest odsto ispitanika odluči da priča sa terapeutom i tako dobije stručnu pomoć - ističe on za "Blic".

Studenti priznaju i da provode mnogo vremena na društvenim mrežama (njih 62 odsto), ali i da to utiče na njihovo učenje (45 odsto ispitanika).

Boravak na društvenim mrežama ipak ne utiče na njihov ljubavni život jer tvrde da nisu ljubomorni (74 odsto). Za dugu vezu najvažnije im je poverenje, ljubav i poštovanje, a zatim iskrenost, dobar seks, psihološka kompatibilnost i na kraju zaljubljenost. S druge strane, uspešan brak je tek treći cilj kom teže - važnije im je da imaju svoj dom, prijatelje i socijalni život.

- Istraživanje pokazuje da mladi zapravo najviše žele da se osamostale i individualizuju. Postojeći tip porodice u kojoj deca ostaju da žive sa roditeljima i kada više nisu deca stvorio je potrebu kod mladih da imaju svoj prostor za razvoj i upoznavanje sebe van konteksta roditeljskog "kišobrana". Za mlade je ovo preduslov za sve druge ciljeve koji slede, a koji se, pre svega, odnose na uspešan brak i porodicu - ističe Jović.

Skoro trećina studenata izjašnjava se da nije religiozna (31 odsto), a njihovi stavovi razlikuju se u brojnim pitanjima, pogotovo o pitanjima koja se tiču seksa, ali i životnih navika. Na primer, dok je 21 odsto religioznih probalo narkotike, to je učinilo čak tri puta više onih koji nisu religiozni (64 odsto).

Više od polovine mladića ima odnose bez zaštite, a nije mali broj ni devojaka (37 odsto). Čini se da je među studentima prilično zastupljeno i "prijateljstvo sa povlasticama", jer ga podržava 73 odsto mladića i 54 odsto devojaka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.