CENE HRANE MOGLE BI DA SKOČE I ZA 10 ODSTO! Ovo su zastrašujuće posledice nevremena u Srbiji!
Foto: Marina Lopičić

strašno šta nas čeka!

CENE HRANE MOGLE BI DA SKOČE I ZA 10 ODSTO! Ovo su zastrašujuće posledice nevremena u Srbiji!

Manja proizvodnja zbog uništenih useva, voćnjaka i zasada povrća verovatno će se odraziti na skok cena u prodavnicama i na zelenim pijacama

Objavljeno:

Štete nastale na usevima zbog grada i nevremena, osim poljoprivrednika, koji su najviše oštećeni, pogodiće i ostale građane Srbije pošto će zbog uništenih voćnjaka, useva i zasada povrća cene na zelenim pijacama i u trgovinskim radnjama skočiti za oko 10 procenata.

Ovu situaciju će brže-bolje iskoristiti uvoznici, koji će pohrliti da manjak robe uvezu iz inostranstva kako bi na nevolji poljoprivrednika profitirali, što će se odraziti na kvalitet proizvoda u prodavnicama, smatraju sagovornici Kurira.

Profesor Miladin Ševarlić s Poljoprivrednog fakulteta kaže da će namirnice poskupeti najmanje za iznos špediterskih troškova.

- Uvoznički lobi će zaraditi na uvozu hrane slabijeg kvaliteta, a cene, pre svega voća i povrća, biće oko 10 odsto veće zbog troškova uvoza iz inostranstva. Najveća šteta po kupce neće biti u većoj ceni, već u lošijem kvalitetu. Najgore će proći poljoprivredni proizvođači, koji će pretrpeti veliki ekonomski gubitak, što će mnoge naterati i da prestanu da se bave proizvodnjom - kaže Ševarlić.

Goran Papović smatra da bi zbog uništavanja useva moralo da reaguje Ministarstvo trgovine i robom iz robnih rezervi spreči veće poremećaje na tržištu.

- Sektor za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine bi morao da reaguje, ali taj sektor je najslabija karika u tom ministarstvu. Iz robnih rezervni bi morala da se nadomesti smanjena proizvodnja - ističe Papović.

I agroekonomski analitičar Milan Prostran očekuje da će biti pokušaja povećanja cena na račun pretrpljene štete, ali ne očekuje da će to biti veliko poskupljenje, pre svega zbog niske kupovne moći građana.

- Biće pokušaja da nešto porastu cene voća i povrća, a narod će kupovati koliko ima para u džepu. Ne verujem da će doći do ozbiljnijeg povećanja cena jer je kupovna moć stanovništva slaba i svako povećanje će potrošače još više odbijati. Ako bude poskupljenja, trgovci i uvoznici će gledati da nešto ućare na uvozu - kaže Prostran i dodaje da je nevreme uništilo između jedan i dva odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić najavio je da će Vlada izaći u susret svim opštinama u Srbiji u kojima je, usled nevremena, došlo do materijalne štete.

Ružić je u Skupštini Srbije izjavio da će Vlada reagovati i da je na sednici u četvrtak formirano koordinaciono telo, to jest radna grupa koja će se baviti posledicama štete nastale na poljoprivrednim usevima od grada i nevremena.

Obećana pomoć
Obećana pomoć foto: Fonet

Bonus video

(Espreso.co.rs/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.