VODA GUTA ULICE, NAREĐENA EVAKUACIJA! Pukla brana u Petrovcu na Mlavi, SITUACIJA JE ALARMANTNA! (FOTO)
Foto: Printscreen/Facebook/Opština Petrovac na Mlavi

strašno

VODA GUTA ULICE, NAREĐENA EVAKUACIJA! Pukla brana u Petrovcu na Mlavi, SITUACIJA JE ALARMANTNA! (FOTO)

Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja. Ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju pola opštine

Objavljeno: 12:27h

U Petrovcu na Mlavi pada jaka kiša, pa je vanredna situacija proširena na teritoriju cele opštine. Poplavljena su sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi.

Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja. Ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju pola opštine, javlja dopisniik RTS-a.

Pukla je brana na reci Busur koja se uliva u Mlavu, pa se najveće poplave tek očekuju. U žagibičkim selima bujice odnele delove puta.

Zbog toga što je tokom noći palo preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, seoski potoci izazvali su poplavu u nekoliko sela u svilajnačkoj opštini, saznajemo od predsednika opštine Predraga Milanovića. Kiša, koja ne prestaje da pada, poplavila je stotinak dvorišta, ali je ušla i u mnoge kuće.

- U Kušiljevu smo proglasili vanrednu situaciju. Na terenu su ekipe Sektora za vanredne situacije, Srbije vode, opštine i policije. Postavljamo džakove da bismo selo spasili dalje poplave i da saniramo pričinjenu štetu – ocenjuje predsednik Milanović.

Vesna Đorđević iz Kušiljeva prva je meštanka ovog sela koja je evakuisana iz svog doma. Voda je poplavila podrum i garažu i došla do njenog kućnog praga. Ona je trenutno smeštena u mesnoj kancelariji.

- Živim sama i srećom nedavno sam prodala stoku i automobil. Inače bi i to bilo pod vodom. Za 48 godina, koliko živim u Kušiljevu, ovoliku količinu vode u selu nisam videla – kaže Vesna i dodaje da ne zna kada će moći da se vrati u svoj dom.

Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja. Ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju pola opštine.

Pukla je brana na reci Busur koja se uliva u Mlavu, pa se najveće poplave tek očekuju. U žagubičkim selima bujice odnele delove puta.

Predsednk opštine Nedinić: Štab za krizne situacije zaseda 24 sata

Predsednik Opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić rekao je da je veliko nevreme zadesilo tu opštinu.

- Štab za krizne situacije zaseda 24 sata, ekipe su na terenu i činimo sve što je u našoj moći da pomognemo u ovoj teškoj situaciji. Nije na udaru samo deo grada ili jedno selo, već je dve trećine opštine u velikom problemu. Zbog toga smo danas doneli odluku o ptroglašenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji opštine - rekoa je Nedinić.

Ružić: Vlada će izaći u susret opštinama koje su pretrpele štetu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao je danas da će Vlada izaći u susret svim opštinama u Srbiji u kojima je, usled nevremena, došlo do materijalnih šteta. Obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije, Ružić je kazao da će Vlada da reaguje i da je juče na sednici formirano koordinaciono telo, odnosno radna grupa.

- Juče sam bio u selu Golubac u Smederevskoj Palanci, 1.000 domaćinstava je ostavljeno bez krova nad glavom. Uništena je crkva, osnovna škola, vrtić, 4.000 hektara obradive poljoprivredne površine -rekao je Milojičić.

On je apelovao na državne institucije da pomognu opštini Smederevska Palanka, gradu Užicu, Požegi, Arilju, Velikoj Plani, "jer je ono što je pretrpljeno prethodnih dana katastrofa".

(Espreso.co.rs/RTS/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.