NACIONALNI SAVET ROMA NA ODMOR 42 DANA iako se uveliko rade pripreme za polaganje prijemnih ispita i za upis na visoke škole i fakultete
Foto: Nacionalni savet romske nacionalne manjine

dopis

NACIONALNI SAVET ROMA NA ODMOR 42 DANA iako se uveliko rade pripreme za polaganje prijemnih ispita i za upis na visoke škole i fakultete

Nacionalni savet romske nacionalne manjine, u Srbiji je prepoznat kao partner Vladi Srbije, Koordinacionom telu ali i domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama u rešavanju problema i unapređivanju položaja romske zajednice

Objavljeno:

Romi su najsiromašnija nacionalna zajednica u Srbiji i imaju brojne probleme počev od obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, stanovanja, ljudskih prava, diskriminacije kao i u drugim oblastima. Naročito su evidentni teški problemi u oblasti obrazovanja zbog čega je romska zajednica najneobrazovanija u Srbiji što za posledicu ima veliki broj nezaposlenih lica i veliko siromaštvo.

Vlada Srbije je u martu 2016. godine usvojila Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, a nakon toga formirala Koordinaciono telo za praćenje i implementaciju Strategije, na čijem čelu se nalazi potpredsednica Vlade i ministarka prof. dr Zorana Mihajlović. Time je ispunjen institucijalni okriv na nacionalnom novou i stečeni uslovi za potpunu integraciju romskog stanovništva.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine, u Srbiji je prepoznat kao partner Vladi Srbije, Koordinacionom telu ali i domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama u rešavanju problema i unapređivanju položaja romske zajednice.

Poznato je da Ministarstvo prosvete sprovodi primenu Mera afirmativne akcije za upis učenika u srednje i visoke škole i na fakultete u saradnji sa Nacionalnom savetom Roma. Iako se uveliko rade pripreme za polaganje prijemnih ispita i za upis na visoke škole i fakultete i kada Nacionalni savet Roma posebno morao biti aktivan kako bi pružio pomoć roditeljima i učenicima pri upisu, ovih dana je na sajtu Saveta objavljena informacija da zaposleni idu na kolektivni godišnji odmor od 11. 06. - 23. 07. 2018. godine, dakle 30 radnih dana odnosno 42 dana!

Kako smo nezvaničko saznali, iz Ministarstva rada i socijalne politike stigao je dopis Inspekcije rada, koji nije mogao biti uručen jer je lice u Nacionaom savetu Roma koje je zaduženo za informacije oko upisa reklo da nema ovlašćenja da prima poštu. Takođe Savet je dostavio obaveštenje o kolektivnom godišnjem odmoru i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a zapanjujuće je i to što je navedeno da u periodu dok traje kolektivni odmor, Nacionalni savet Roma neće komunicirati sa pravnim i fizičkim licima.

Tragajući za razlogom da Nacionalnin savet Roma baš sada ode na kolektivni godišnji odmor, došli smo do saznanja da je juče jedan član Saveta pokušao da dostavi zahtev za održavanje vanredne sednice Saveta, koji je u skladu sa Statutom iniciralo 12. članova Saveta svojim potpisima. U zahtevu stoji da se traži sazivanje sednice Saveta, po hitnom postupku, najkasnije do 20. juna na kojoj bi se raspravljalo o problemima koji se tiču primene Mera afirmativne akcije jer je sve učestalija pojava zloupotrebe ovog benefita namenjenog pripadnicima romske populacije. Ni ovaj zahtev nije predat jer je lice u Nacionalnom savetu Roma reklo da nema ovlašćenja da prima poštu, isto kao u slučaju sa dopisom Ministarstva rada i socijalne politike.

Na naše pitanje, kako komentariše odluku predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefika Ramadanovića, da svi zaposleni odu sada na kolektivni godišnji odmor, Duško Jovanović član Saveta koji je bio i zamenik predsednika od avgusta 2017. do marta ove godine rekao je:

Tefik Ramadanović
Tefik Ramadanović foto: Nacionalni savet romske nacionalne manjine

- Nažalost ovo samo potvrđuje činjenicu da aktuelno rukovodstvo Saveta nije doraslo odgovornosti funkcija koje nosi, da nemaju plan i ideju kako da pomognu romskoj populaciji i da budu partneri državnim institucijama i međunarodnim organizacijama. Podsetiću Vas da sam u decembru prošle godine na završnoj godišnjoj konferenciji Saveta, u vreme dok sam obavljao dužnost zamenika predsednika, najavio da ćemo već od aprila meseca ove godine, intezivno krenuti u predstavljanje Mera afirmativne akcije po osnovnim i srednjim školama širom Srbije, rekao je Jovanović i dodao:

- Moja ideja je bila da zajedno sa predstavnicima Ministartsva prosvete formiramo tim koji će animirati mlade Rome i Romkinje da nastave školovanje. Smenjen sam u martu ove godine i nisam uspeo da realizujem tu aktivnost. U oktobru prošle godine razgovorao sam sa potpredsednicom Vlade prof. dr Zoranom Mihajlović i tom prilikom predložio sam da se pokrene inicijativa za ukidanje kvote od 1% kod primene Mera afirmativne akcije za upis učenika romske nacionalnosti na visoke škole i fakultete. Potpredsednica Vlade je to prihvatila i na tome sam joj posebno zahvalan jer je na taj način pružila šansu svakom mladom Romu ili Romkinji koji polože prijemni ispit da se upišu na željeni fakultet. Pokrenuo sam i niz drugih inicijativa sa ministrom Brankom Ružićem, uspostavio sjajnu komunikaciju sa gospodinom Đorđem Staničićem iz SKGO, direktorom NSZ Zoranom Martinovićem, predstavnicima UNDP i mnogim drugim predstavnicima državnih institucija i organizacija. Sve ovo što sam rekao možete proveriti i na sajtu Saveta. Činjenice ukazuju da institucije i organizacije hoće i žele da ubrzaju socijalnu inkluziju Roma, ali nemaju partnera u nama, odnosno u Nacionalnom savetu Roma i ne možemo samo da krivimo državu ili nekoga drugoga za ono što nam se dešava. Na svu sreću uskoro će novi izbori za Nacionalne savete i nadam se da Romi neće ponoviti greške i da neće podržati ljude koji rade protiv sopstvenog naroda i za lične interese, niti one funkcionere Saveta koji su sada predmet istražnih organa MUP-a Srbije – zaključio je Jovanović.

Jovanović veruje da se rukovodstvo Nacionalnog saveta Roma uplašilo smene i da je zbog toga otišlo na odmor kako bi kupili još malo vremena na rukovodećim pozicijama.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.