VEST JE BRZINOM SVETLOSTI CELU SRBIJU PODIGLA NA NOGE! Društvene mreže gore zbog SMS-a o ispravnosti vode, a koji su pravi rizici od zagađenosti metanom?
Foto: Shuterstock

ima li razloga za brigu

VEST JE BRZINOM SVETLOSTI CELU SRBIJU PODIGLA NA NOGE! Društvene mreže gore zbog SMS-a o ispravnosti vode, a koji su pravi rizici od zagađenosti metanom?

Među građanima je zavladala panika

Objavljeno: 21:08h

Na društvenim mrežama od sinoć kruži informacija da je voda u prestonici Srbije zagađena, i da se u njoj nalazi metan.

Među građanima je zavladala panika, pa je zbog toga u 10.30 u Skupštini grada Beograda održana vanredna konferencija za štampu.

Sve je krenulo od informacije koju je navodno jedna žena dobila od svog muža koja radi u "Beogradskom vodovodu".

Vest se proširila brzinom svetlosti, a zatim su usledile i SMS poruke koje su dodatno podigle prašinu.

- Nemojte piti vodu iz česme narednih par dana. Došlo je do neke havarije, prosuo se metan sa kancerogenim česticama, sad su mi javili - glasila je jedna od ovih paničnih poruka.

Poruka koja je izazvala veliku paniku
Poruka koja je izazvala veliku paniku foto: Printscreen

Usledio je i demant ove informacije od strane JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

- Kako može metan da bude u vodi kada je to gas? Apsolutno je nemoguće da se metan izlije u vodovod. Beograđani su bezbedni i piju potpuno ispravnu vodu - rekli su iz ovog javnog komunalnog preduzeća.

Da je voda u Beogradu tehnički ispravna za piće potvrdio je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić na vanredno održanoj konferenciji za medijie.

Goran Vesić
Goran Vesić foto: Beta/Miloš Miškov

On kaže i da se ispravnost vode proverava laboratorija JKP Vodovod i kanalizacija i Gradski zavod za zaštitu zdravlja koji su dužni da daju upozorenje ako je voda neispravna. Kako je istakao takvog upozorenja nema. Takođe, rekao je i da su podnete krivične prijave protiv ljudi koji su širili lažnu vest o neispravnosti kvaliteta vode u glavnom gradu.

- Svako širenje lažnih vesti je krivčno delo, mi smo još jutros prijavili ove ljude policiji - Odeljenju za visokotehnološki kriminal i očekujemo da oni budu pronađeni i procesuirani - rekao je Vesić.

Voda za piće potpuno je ispravna
Voda za piće potpuno je ispravna foto: Stock/Shutterstock

Kontaktirali smo stručnjaka Milana Milutinovića koji nam je objasnio da li je u opšte moguće da metan ikako dospe u ljudski organizam, ali nam je i još jednom potvrdio da ne postoji nikakva opasnost po zdravlje beograđana.

- Ova panika koja je zavladala je potpuno neosnovana. Nikakva opasnost ne postoji. Reč je o dezinformaciji. Nikako nije moguće da se metan nađe u vodi. To je gas. Moguće je udahnuti ga, i to je jedini način kako on može dospeti u organizam. Nikakva opasnost po građane ne postoji. Voda je tehnički potpuno ispravna - kratko je prokomentarisao Milutinović.

Ivana Ristanović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da je apsolutno nemoguće da se metan nađe u vodi, pa nam je i ona potvrdila da je voda potpuno tehnički ispravna.

- Metan je gas koji se nalazi u podzemnim vodama sa velike dubine. Kada se te vode eksploatišu, može doći do oslobađanja metana i jedini rizik koji tada postoji, jer on odmah napušta vodu i njegova isparljivost je velika, jeste da dođe do eksplozije paljenja. Zato je kod eksploatacije ovakvih voda bitno da nema dodira sa otvorenim plamenom. Njegova rastvorljivost u vodi je minimalna tako da ne postoji rizik po zdravlje - objasnila je Ristanovićeva za naš portal.

Bonus video: SNAŽNO NEVREME IZ UŽICA STIŽE U BEOGRAD! Hitno upozorenje meteorologa! CRVENI METEOALARM NA SNAZI!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.