DEJANOVIĆ: Srednja škola će ubuduće biti obavezna
Foto: Fonet

velike promene

DEJANOVIĆ: Srednja škola će ubuduće biti obavezna

Ministarka bez portfelja o obrazovanju i migracijama mladih iz zemlje

Objavljeno: 13.06.2018. 13:02h

Sve zemlje potpisnice Agende UN o održivom razvoju, među kojima je i Srbija, moraju do kraja 2030. godine da imaju besplatno i obavezno osnovnoškolsko i srednješkolsko obazovanje i dostupno kvalitetno predškolsko obrazovanje.

To je samo jedan od 17 ciljeva i 169 podciljeva održivog razvoja Agende UN, kaže šefica Međuresorne radne grupe za njihovo sprovođenje Slavica Đukić Dejanović.

Ona je naglasila da od 2020. godine do 2030. godine svi oblici obrazovanja moraju biti obezbeđeni i obavezno besplatno, što znači da će neke ustavne kategorije morati da se menjaju.

U istraživanju na temu migracija učestvovalo je više od 11.000 studenata
U istraživanju na temu migracija učestvovalo je više od 11.000 studenata foto: Fon

Dejanović, koja je i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, kaže da se sa Ministarstvom prosvete stalno razgovara na temu obrazovanja, jer je obrazovanje odskočna daska i za populacionu politiku i za ostvarenje ciljeva održivog razvoja.

Posebna tema, kako kaže, je visoko obrazovanje i tu je ministarstvo koje ona vodi zajedno sa Ministarstvom prosvete i Republičkim zavodom za statistiku sprovelo istraživanje u kome je učestvovalo više od 11. 000 studenata sa državnih i privatnih fakulteta na temu migracije i života nakon fakulteta.

Detaljni rezultati tek će biti predstavljeni javnosti, ali je signal da se upale crvene lampice to što jedna trećina onih koji završavaju studije planira da ode u inostranstvo.

 - Stvaranjem dobrih uslova da se ostane ovde možda se može nešto promeniti. Međutim, postoji i drugi aspekt da su migracije civilizacijska tekovina. Ne možete nikoga blokirati u slobodi kretanja -  pojasnila je Dejanović.

Osim obrazovanja među ciljevima Agende održivog razvoja EU je i smanjenje sirmaštva. Cilj je da se od 2020. do 2030. godine učine koraci u svim zemljam potpisnicama Agende da nijedna osoba nema manje od 1,20 dolara za svoje dnevne potrebe.

Cilj je stvaranje boljih uslova da se ostane ovde , kaže Dejanović
Cilj je stvaranje boljih uslova da se ostane ovde , kaže Dejanović foto: Damir Dervišagić

Dejanović kaže da je jedan od ciljeva i smanjenje smrtnosti za jednu trećinu od nezaraznih bolesti, a znamo da su nezarazne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji.

 - Jedan od ciljeva iz Agende jeste i dostojanstven rad i zabrana teškog rada za decu. Sve je usmereno na bolji kvalitet života običnog čoveka zato je važno da povećamo vidljivost ove teme, da o njoj pričamo i da u njoj učestvuju svi -  naglasila je Dejanović.

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNA AKCIJA SRPSKE I AUSTRIJSKE POLICIJE: Pronašli im drogu i oružje, 13 uhapšenih (VIDEO)

(Espreso.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media