HRAM SVETOG SAVE VS. INFEKTIVNA KLINIKA! Dok KUPOLA sija kao Las Vegas, bolnica se BUKVALNO RASPADA! Ovo je dokaz! (FOTO)
Foto: Nebojša Mandić, Printscreen/facebook

PRIORITETI?

HRAM SVETOG SAVE VS. INFEKTIVNA KLINIKA! Dok KUPOLA sija kao Las Vegas, bolnica se BUKVALNO RASPADA! Ovo je dokaz! (FOTO)

Ovde je napravljena paralela kako bi se pokazalo da postoje institucije kojima je hitno potrebna obnova jer zbog nepostojanja osnovnih higijenskih uslova, život građana može biti doveden u pitanje. Malo li je?

Objavljeno:

Napukli zidovi, otpao malter, zarđali kreveti, rupe na plafonu zastrašujući su prizori koji se mogu videti u hodnicima i bolesničkim sobama na odeljenju za obolele na infektivnoj klinici.

INFEKTIVNA KLINIKA
INFEKTIVNA KLINIKA foto: Marina Lopičić

Stanje u srpskim bolnicama uglavnom je veoma loše, počevši od izgleda i uslova u kojima leže pacijenti, pa sve do zakazivanja, pregleda, lečenja..

Ono što je svakako uočljivo na prvi pogled, jesu oronuli zidovi i fasade, vlaga, prljavština, praistorijski bolnički nameštaj, koji pacijentu u startu bude sumnju u mogućnost izlečenja.

Često se na društvenim mrežama mogu videti fotografije koje savršeno prokazuju kakvo je stanje u našim bolnicama. Često se mogu videti i nehumani uslovi na odeljenju Infektivne klinike na kojem leže najteži pacijenti.

INFEKTIVNA KLINIKA
INFEKTIVNA KLINIKA foto: Marina Lopičić

Pacijenti se često žale i na sanitetske i sterilne uslove jer leže u sobama u kojima se zid raspao od vlage, a kroz rupe na plafonu vide se čak trske i slama.

Ceo prizor pomalo podseća na scenu iz nekog horor filma, a bolnička hrana je takođe jedan od problema koji što pre treba rešiti, barem kada su u pitanju žalbe pacijenata.

Sa druge strane, imamo Hram Svetog Save u Beogradu koji je obnovljen i odiše raskošom i prelepim mozaicima.

Podsećamo, likovi Isusa Hrista, Bogorodice, arhanđela i 12 apostola na mozaiku kojim dominira zlatna boja zaustavljali su dah svakome ko je ušao u Hram Svetog Save da vidi završenu kupolu nakon što je Hram obnovljen. Mnogi su na dan svečanog otvaranja slikali savršeni enterijer ove građevine.

Ipak, sa druge strane, niko ne vadi telefone kada je u pitanju Infektivna klinika i stanje u kojem se ona nalazi. Tek poneko se usudi, da celu situaciju iskomentariše na Tviteru ili Fejsbuku.

INFEKTIVNA KLINIKA VS. HRAM SVETOG SAVE
INFEKTIVNA KLINIKA VS. HRAM SVETOG SAVEfoto: Printscreen/facebook

Podsećamo, prema pisanju nekih medija, Vlada Srbije izdvojila je iz budžetskih rezervi 1,2 milijarde dinara na ime donacije za izvođenje radova za obnovu Hrama Svetog Save.

HRAM SVETOG SAVE
HRAM SVETOG SAVE foto: Petar Lazović

Takođe se pisalo kako je od tog novca, kompanija "Gaspromnjeft" obezbedila četiri miliona i taj novac je bio namenjen za mozaik na kupoli zdanja. Tada je zaključeno da će se ostalih 15 miliona evra obezbediti donacijama članova društva, Vlade Srbije, ali i prilozima građana i vernika.

HRAM SVETOG SAVE
HRAM SVETOG SAVE foto: Petar Lazović

Hram Sv.Save je građevina koja dominira panoramom Beograda i koja je i trebalo da bude obnovljena. Ona svakako predstavlja svetinju za veliki broj vernika u Srbiji i to retko ko može da dovede to u pitanje. Ipak, sa druge strane, ovde je napravljena paralela kako bi se pokazalo da postoje institucije kojima je hitno potrebna obnova jer zbog nepostojanja osnovnih higijenskih uslova, život građana može biti doveden u pitanje.

Malo li je?

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.