Beograd IZGUBIO JEDINI DNEVNI BORAVAK ZA DECU SA PROBLEMIMA U PONAŠANJU: Zatvoren zbog novca
Foto: Printscreen/rts

stavili katanac

Beograd IZGUBIO JEDINI DNEVNI BORAVAK ZA DECU SA PROBLEMIMA U PONAŠANJU: Zatvoren zbog novca

Usluga Dnevnog boravka za decu i mlade sa problemima u ponašanju ugašena je 1. juna, ali je poručeno da će nastaviti sa pokušajima da "ponovo uspostave sveobuhvatni program podrške"

Objavljeno:

Dnevni boravak za decu sa problemima u ponašanju u Ulici Đure Daničića, kroz koji je prošlo više od 500 dece i članova njihovih porodica, zvanično je zatvoren zbog nedostatka finansijskih sredstava, saopšteno je iz IAN Telecentra u okviru kojeg je ova usluga funkcionisala.

Korišćenje dnevnog boravka bilo je besplatno, a do zatvaranja je sve funkcionisalo uglavnom zahvaljujući stranim donacijama, odnosno rad beogradskog Dnevnog boravka za decu i mlade finansiran je isključio projektno.

Međutim, kako je novca bilo sve manje članovi IAN Telecentra, Edukativnog odseka mreže pomoći, potražili su pomoć i od gradskih i republičkih institucija.

Usluga Dnevnog boravka za decu i mlade sa problemima u ponašanju ugašena je 1. juna, ali je poručeno da će nastaviti sa pokušajima da "ponovo uspostave sveobuhvatni program podrške".

- Zatvaranjem Dnevnog boravka U Beogradu uskraćeno je pravo deci sa izraženim asocijalnim ponašanjem, deci koja su došla u sukob sa zakonom, a koja su neretko žrtve porodičnog nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i diskriminacije da u kritičnim životnim trenucima dobiju preko potrebnu pomoć koja će ih podržati i ohrabriti u pozitivnim promenama ponašanja. Deca i mladi ostali su bez jedinog mesta u kome su dobijali adekvatnu podršku, šansu i ohrabrenje da mogu da naprave drugačiji izbor i ostanu na ispravnom putu. Iza ovog modela stoje opipljivi rezultati, stoje osmesi, pozitivne ocene u školi, samopouzdanje, i ispravni ciljevi kojima stremi oko 500 dece i mladih koji su ostvarili pozitivne promene zahvaljujući podršci koju su dobili - objasnili su.

Više od 80 odsto dece koja su od 2012. godine prošla kroz ovu uslugu bila su upućena od strane beogradskog Centra za socijalni rad i Odeljenja za maloletnike Višeg suda u Beogradu. Sa decom i mladima urasta od sedam do 22 godine, ali i sa članovima njihovih porodica radili su savetnici, specijalni pedagozi i psiholozi.

Bonus video:

BILI SMO NA RUČKU S VUČIĆEM: O ovoj kafani priča cela Srbija, s razlogom

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.