ZA NJIH SE S PRAVOM MOŽEMO PITATI JESU LI ONI OPLJAČKALI NAROD: Čuveni govor Steve Žigona na studentskom protestu 1968. i danas je aktuelan! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

fenomenalno

ZA NJIH SE S PRAVOM MOŽEMO PITATI JESU LI ONI OPLJAČKALI NAROD: Čuveni govor Steve Žigona na studentskom protestu 1968. i danas je aktuelan! (VIDEO)

Te burne godine glumac se pojavio u dvorištu filozofskog fakulteta u vreme protesta i podržao studente

Objavljeno:

Ove godine navršava se pola veka od studentskog protesta 1968. godine, kada je milicija dobila naređenje: Udri!

Ono što će ostati urezano u anale istorije svakako je pojava Steva Žigona, velikana srpskog glumišta i tvrdokornog levičara koji nije podnosio Tita.

Te 1968. Žigon se pojavio u dvorištu filozofskog fakulteta odakle je poznat njegov nastup sa insertom iz pozorišnog komada „Dantonova smrt“ gde je igrao poštenog, beskompromisnog i surovog Robespjera sa njegovim govorom na suđenju Dantonu.

Slušali su ga i pomno gledali.

- Odmah ćete razumeti moje reči ako pomislite na ljude koji su nekada stanovali u potkrovlju, a danas se voze u kočijama i druže se sa bivšim markizama - počeo je govor Žigon, nakon čega su usledile ovacije.

"Stevo, Stevo" - svi su uzvikivali njegovo ime u glas!

Poptom je usledila rečenica koja je izazvala eksploziju oduševljenja studenata, a koja će zasigurno ostati upisana u anale istorije.

- Kada gledamo kako se ovi markizi i grofovi Revolucije kockaju, kada njih gledamo s pravom se možemo upitati jesu li oni opljačkali narod...! Nema sporazuma, nema primirja sa ljudima za koje je Republika špekulacija, a Revolucija zanat!

Od njegovog govora vrlo je verovatno da ćete se naježiti, a ceo nastup možete pogledati ovde:

Bonus video:

Espreso intervju - Eliza Hodža

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.