BESPOTREBNA PROVOKACIJA? U lektiru za đake u PREŠEVU uvedena knjiga HILARI KLINTON, zbog nje su izbacili srpskog velikana!
Foto: Fonet / AP

ŠTA ĆE UČITI DECA NA KOSOVU?

BESPOTREBNA PROVOKACIJA? U lektiru za đake u PREŠEVU uvedena knjiga HILARI KLINTON, zbog nje su izbacili srpskog velikana!

Za jedno od dela koje treba da čitaju i analiziraju đaci prvog razreda gimnazije u opštinama na jugu Srbije na časovima albanskog, predložena je autobiografija bivše prve dame SAD

Objavljeno: 08.06.2018. 08:37h
  • 34

U nastavni plan za albanski jezik i književnost uvedena je i autobiografija Hilari Klinton.

Za jedno od dela koje treba da čitaju i analiziraju đaci prvog razreda gimnazije u opštinama na jugu Srbije na časovima albanskog, predložena je autobiografija bivše prve dame SAD, državne sekretarke i senatorke.

Nacionalni prosvetni savet, kako saznajemo, sugerisao je da se Hilari izbaci iz plana i programa, te da se zameni prikladnijim sadržajima.

Predsednik NPS Radivoje Stojković, potvrđuje, za "Novosti", da je o ovome bilo reči na poslednjoj sednici Saveta, te da su se složili da nastavni plan i program u celosti mogu da podrže, ali uz napomenu da bi ovo delo trebalo izbaciti iz njega.

- Predložili smo "Autobiografiju" Branislava Nušića, koji je odlična spona između dva naroda - objašnjava Stojković za "Novosti". - Ta spona može da bude i porodica Skender-bega, kome su brat i otac bili u manastiru Hilandar. Treba naći primere koji povezuju dva naroda.

Da se o nastavnom planu i programu za albanski jezik i književnost diskutovalo na poslednjoj sednici, za "Novosti" potvrđuje i istoričar prof. dr Momčilo Pavlović, član NPS. Njegov stav je da Hilari Klinton u ovom trenutku nije tačka koja spaja srpske i albanske učenike.

- Ako se radi o državnom sekretaru SAD, supruzi bivšeg predsednika SAD Klintona, koji je na Kosovu i među Albancima obožavan toliko da su mu i spomenik podigli - njoj nije mesto u ovim sadržajima - smatra Pavlović. - Ona nije ni književnik, niti je etablirani naučnik, niti može stajati pored Štefana Cvajga, Pjera i Marije Kiri... Albanci imaju pravo da predlažu sadržaje koji su bitni za njihov identitet, ali Klintonova nije ilustrativni primer, to je pre propaganda i bespotrebna provokacija.

Prosvetni savet je svoje sugestije uputio Zavodu za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji se bavi izradom nastavnih planova i programa, a u ovom slučaju sarađuje sa nacionalnim savetom, koji je zvaničan predlagač plana i programa.

Zlatko Grušanović, direktor Zavoda, objašnjava za "Novosti" da Albanski nacionalni savet predlaže listu književnih dela koja će se naći u programu. Sugestije koje je dao NPS Zavod će predočiti Albancima.

- Ukazaćemo im da autobiografiju Hilari Klinton treba da zamene nekim delom koje će podsticati srsko-albansko prijateljstvo. Na sednici NPS govorilo se o nizu zajedničkih tema iz istorije i književnosti, kao što su npr. Marko Kraljević ili Skender-beg, koji mogu biti spona, a ne linija razdvajanja - objašnjava Grušanović.

Prosvetni zakoni kažu da manjinski saveti mogu, a ne moraju da prihvate sugestije Zavoda, te da poslednju reč daje ministar. On može da prihvati ili odbije nastavni plan i program, sa Hilari Klinton ili bez nje. Ovaj plan i program, za prvi razred gimnazije, odnosiće se na učenike gimnazijskih odeljenja u Bujanovcu i Preševu, koje je prošle godine upisalo 330 učenika u 11 odeljenja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Novosti.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media