NE MORA SE TO SMATRATI BOLEŠĆU, ALI SE NE MORA NI POPULARISATI: Šarčević o diskriminaciji LGBT osoba u udžbenicima
Foto: Beta

ček, ček, šta kažeš?

NE MORA SE TO SMATRATI BOLEŠĆU, ALI SE NE MORA NI POPULARISATI: Šarčević o diskriminaciji LGBT osoba u udžbenicima

Pre 30 godina se na ravnopravnost polova drugačije posmatrala - rekao je Šarčević

Objavljeno:

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević izjavio je danas, povodom slučaja sa diskriminatornim sadržajem u pojedinim udžbenicima Zavoda za udžbenike, da su mnogi udžbenici u Srbiji "prevaziđeni" i da "ne prepoznaju rodnu i polnu ravnopravnost", te je "procedura izmene" u toku.

- Život je pregazio mnoge udžbenike, recimo 'Psihologija' Nikole Rota je ona iz koje sam i ja učio. Pre 30 godina se na ravnopravnost polova drugačije posmatrala. Ne mora se to smatrati bolešću, ali ne mora se ni popularisati - rekao je Šarčević.

Ministar je rekao da je Zavodu za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja ;"izdat nalog za ;ispitivanje", a da Zavod izdavačima daje rok od 10 dana da unesu izmene "jer su to ispravke samo nekih delova udžbenika". - Postoji mogućnost opstrukcije, što kod nas nije ništa novo. Onda ide procedura povlačenja udžbenika, a postoji i međurešenje: dok se ne objavi poziv za novi udžbenik, koristi se stari gde se ove stvari prevazilaze, ignorišu i deci se objašnjava - rekao je Šarčević.

Udruženje "L", kako se navodi na sajtu poverenice Srbije za ravnopravnost, žalilo se na diskriminatorni sadržaj prema LGBT populaciji u udžbenicima "Interne bolesti s negom Dva", "Zdravstvena nega Tri", "Psihologija" za drugi razred gimnazije, "Psihologija" za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge, "Neuropsihijatrija" i "Dečija neuropsihijatrija". U mišljenju poverenice navodi se da je u "izjašnjenju" Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja navedeno da je na osnovu zahteva Ministarstva prosvete formirana radna grupa Zavoda i da je zaključeno da su u tim udžbenicima neophodne izmene na koje je ukazano.

Poverenica je naložila Ministarstvu "da postupi u cilju otklanjanja diskriminatornog sadržaja i onemogućavanja da se navedeni udžbenici sa ovakvim sadržajem i dalje koriste u nastavi".

Bonus video: Obračun Vesića, Jovanovića i Nikodijevića

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.