NA BALKANU SVE IZMEŠANO: Srbima najbliži Bošnjaci, Hrvati i Rumuni... Pa Makedonci i Bugari! A DA VIDITE GDE SU TEK CRNOGORCI!
Foto: Profimedia

ANALIZA

NA BALKANU SVE IZMEŠANO: Srbima najbliži Bošnjaci, Hrvati i Rumuni... Pa Makedonci i Bugari! A DA VIDITE GDE SU TEK CRNOGORCI!

Antropološka istraživanju ukazivala su na ne samo kulturološki već i genetski uticaj preslovenske populacije, koja se uglavnom pogrešno interpretirala kao ilirska..

Objavljeno:

Analiza varijacije 660.000 autosomalnih SNiP-ova iz populacije šest naroda zapadnog Balkana, pokazuje da je to stanovništvo, iako kulturološki različito, genetički vrlo slično međusobno - Velika analiza dr Gorana Nikolića ekskluzivno za Nedeljnik.

Ono što smo znali o poreklu Srba do pre samo nekoliko godina uglavnom je bilo bazirano na lingvističkoj afilijaciji, odnosno slovenskom korenu našeg naroda. Lingvisti su, posmatrajući indoevropsko 'stablo', uočili da se srpski jezik odvojio pre oko 1.600 godina od zajedničkog slovenskog pretka, dok se grupa kojoj pripada naš jezik (baltoslovenska) razdvojila od germanskih i keltsko-romanskih jezika pre oko 4.800 godina. Ono što je bilo iznenađujuće jeste dramatična ekspanzija protoslovenskog jezika tokom šestog i sedmog veka (u vreme kada Srbi naseljavaju Balkan).

Naravno, priča o Velikoj seobi Slovena, potkrepljena upadljivom sličnošću među slovenskim jezicima, iz koje je proistekao i panslavizam (i crveno-plavo-bele boje zastava većine slovenskih nacija) nije bilo sve što smo znali. Antropološka istraživanju ukazivala su na ne samo kulturološki već i genetski uticaj preslovenske populacije, koja se uglavnom pogrešno interpretirala kao ilirska. Konačno, moderna genetika se toliko razvila da je uzela dobar deo posla etnolozima, antropolozima i istoričarima. Teza o navodnom mešanju sa Turcima usled četvorovekovnog ropstva pod Otomanskom imperijom (pothranjena i famoznim, bizarnim i užasnim „pravilom prve bračne noći") potpuno je oborena genetskim rezultatima (Kovacevic, Tambets, Ilumae, 2014).

S druge strane, genetski zapis našeg naroda ukazuje i na "prisustvo" različitih osvajača sa Zapada, pre svega Kelta i Gota, ali ne u bitnoj meri.

BONUS VIDEO:

Branislav Lečić, Espreso intervju

(Espreso.co.rs / Nedeljnik.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.