NEĆE NIKO DA VAS OTME I GEPEKUJE AKO POTPIŠETE DONORSKU KARTICU: Imam dve i još sam živa, a za jedan potpis koji život znači IMAM TONU DOBRIH RAZLOGA (FOTO)
Foto: Filip Plavčić, Profimedia

uključite se

NEĆE NIKO DA VAS OTME I GEPEKUJE AKO POTPIŠETE DONORSKU KARTICU: Imam dve i još sam živa, a za jedan potpis koji život znači IMAM TONU DOBRIH RAZLOGA (FOTO)

U Srbiji je mnogo onih koji zbog brojnih tabua ne žele da potpišu donorsku karticu

Objavljeno:

Srbija čeka. Sat otkucava li otkucava - nekima u nepovrat.

U Srbiji danas više od 2.000 ljudi bije najteže bitke sa bolešću, čekajući na transplataciju u našoj zemlji.

Danas se u Srbiji obeležava Nacionalni dan donora, a za to vreme čeka se da se poslanici izjasne o predlogu novog Zakona o presađivanju organa, koji predviđa pretpostavljenu saglasnost građana.

Defakto je da je u Srbiji mnogo onih koji zbog brojnih tabua ne žele da potpišu donorsku karticu.

Kao dokaz tome su i pretužne brojke, koje pokazuju da je od početka ove godine bilo samo 13 donora, a da je urađeno samo 35 transplantacija.

Iznova i iznova, kao nekome ko je ponosno potpisao donorsku karticu, ali i karticu za davanje kostne srži, mogu nabrojati sijaset dobrih razloga za to.

Jedan od njih je - evo i dalje sam živa.

Niko me nije gepekovao.

Govorili su mi: "Suzana, nemoj". Govorili su:

- Neko će te ubiti. Znaće da si zdrava i prava. Spakovaće te u neki kombi, izvadiće ti bubreg i ubiće te. Znaš li ti da postoje organizovane kriminalne grupe koje se samo time bave, koje ubijaju mlade žene, nakon što im povade celu utrobu.

Prošlo je, od dana kad smo kolega i ja potpisali donorsku karticu na Vojno mediicinskoj akademiji,nekoliko meseci. I dalje smo živi i zdravi.

Niko nam nije utrobe rasporio. A ti koji utrobe seku i vade organe, ne gledaju imate li u novčaniku karticu, verujte na reč. Nije da će na nju pečat lupiti...

Još jedna stvar, veoma je bitna.

Bitno je da je znaju ama baš svi.

Manite se, molim vas, onih priča da će vas lekar isključiti sa aparata kad ste smrtno bolesni samo da bi vama povadio organe i presadio ih nekome kome će ih prodati. Jer, znate, to ne pije vodu.

Bitno je da znate u kojim slučajevima možete biti potencijalni (sa akcentom na potencijalni) donor, ali i da možete prestati da to budete.

Taj dobrovoljni pismeni pristanak poslovno sposobne i uračunljive osobe znači da se u slučaju moždane smrti njeni organi mogu uzeti radi presađivanja drugoj osobi u svrhu lečenja.

Ovaj pristanak se može povući u svakom trenutku ukoliko se osoba koja ima donorsku karticu predomisli.

Takođe, sve i da do smrti dođe, poslednju reč daje porodica preminulog vlasnika donorske kartice. Tako da, ako porodica kaže da ne želi da da organe svog preminulog sina, brata, muža, kartica - ne važi.

Za donore organa ne postoji starosna granica i vlasnici donorskih kartica mogu postati svi punoletni građani Srbije koji nemaju dijabetes, maligne, psihijatrijske ili neurološke bolesti. Takođe, vlasnici donorskih kartica ne mogu postati zavisnici od narkotika, teški srčani i bubrežni bolesnici, HIV pozitivne osobe i osobe sa infekcijama poput hepatitisa B i C.

Iznova i iznova, dok sam i svoje prijatelje nagovarala na to da potpišu donorsku karticu i tako jednog dana spasu nečiji život, motala mi se po glavi rečenica jednog doktora sa VMA, a koju sam ponovila i u nekoliko tekstova.

- Da li vi, Suzana, znate da su veće šanse da vama zatreba organ, nego da ćete biti u prilici da donirate neki svoj? - pitao me je i zalepio za stolicu.

Tada sam rekla sebi "što da ne". Sa donorskom karticom, evo i dalje sam živa i zdrava, i svesna toga da ću jednog dana, ukoliko u mom slučaju nastupi moždana smrt spasiti živote onih kojima život visi o koncu.

Veoma je bitno znati da donatorska kartica organa nije jedina takva.

Najtežim bolesnima možete pomoći i dok ste živi.

Naime, u Institutu za transuziju krvi možete ući u Registar dobrovoljnih davalaca kostne srži, koji u Srbiji broji 7.200 davalaca.

Taj registar takođe je poslednja nada za one koji nemaju srodne davaoce matičnih ćelija, a koji boluju od leukemije ili drugih malignih bolesti krvi.

Procedura za ulazak u Registar veoma je jednostavna, i bezbolna, jer se prilikom prijavljivanja daje mala bočica krvi, poput one koju dajete za analize.

Epruvetica moje krvi donela mi je još jednu donorsku karticu.

Mala epruveta za Registar
Mala epruveta za Registar foto: Filip Plavčić

Tako ću, ukoliko se nekada moji humani leukocitni antigeni budu poklapani sa nekom osobom obolelom od leukemije, nekome biti jedina slamka spasa.

Veoma je bitno da znate da su i u ovom slučaju zloupotrebe isključene, da su velike šanse da nikada nećete ni biti donor jer su šanse za poklapanjima sa nesrodnim davaocima male.

U Registar davalaca kostne srži možete se uključiti u Institutu za transfuziju krvi u Beogradu ili se pak raspitati na pultu za informacije svakog transfuziološkog centra.

Što se tiče zaveštanja organa, to možete učiniti na Vojno medicinskoj akademiji, koja godinama ima Transplantacioni centar.

Uključite se, ništa ne boli, verujte na reč i - NIŠTA VAM SE NEĆE DESITI!

Bonus video:

MALINARI PREKIDAJU BLOKADU: Saobraćaj na magistrali biće uspostavljen kada se sklone šatori


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.