VEŠTAČKE TREPAVICE, PUSH-UP GAĆICE I SILIKONI: Devojčice na maturu idu kao starlete, A MASOVNO idu I POD NOŽ!
Foto: Profimedia, Ilustracija

DA LI JE OVO REALNO?

VEŠTAČKE TREPAVICE, PUSH-UP GAĆICE I SILIKONI: Devojčice na maturu idu kao starlete, A MASOVNO idu I POD NOŽ!

Najaktuelnije su operacije povećanja grudi, pumpanje usana, operacija nosa, obrva i obraza, ali i liposukcija

Objavljeno: 22:08h

U želji da za matursko veče zasijaju u punom sjaju, veliki broj tinejdžerki se pred ovaj veliki dan podvrgava estetskim zahvatima. Ove godine, čini se taj trend je masovniji nego ikad.

Naime, tek navršene srednjoškolke po ugledu na starlete žele na matursko veče da odu sa "ful opremom". Tako na ovim svečanostima ne manjka veštačkih trepavica, donjeg veša sa umecima koji čine da zadnjica izgleda veće, ali i silikonima - uglavnom u usnama.

Kako se na mnogim forumima, ali i društvenim mrežama može pročitati, redovi u estetskim klinikama formiraju se već s početkom proleća.

Najaktuelnije su operacije: pumpanje usana, operacija nosa, obrva i obraza, povećanja grudi, ali i liposukcija.

Ovaj trend zahvatio je region, da bi prešao i na Srbiju.

Operacija
Operacija foto: Zorana Jevtić

Tragom ovih informacija, pitanja o estetskim intervencijama koje na sebi rade maturantkinje, postavili smo najuglednijim hirurzima.

Tako jedan od vlasnika i osnivača privatne klinike "Dr Colić" kaže da je trend estetskih operacija sve masovniji, ali da nikako nije moguće izvesti zahvat tek nekoliko dana pred matursko veče, jer je za to potrebno izvesno vreme za oporavak.

- Tačno je da kod nas dolaze sve mlađe devojke koje se podvrgavaju estetskim operacijama. Međutim, radi se isključivo dopuna usana hijelauronom, i to najkvalitetnijim, što kod nas košta oko 300 evra. Naravno, ni ovako banalna estetska korekcija ne može se uraditi pred sam događaj jer je potrebno neko izvesno vreme za oporavak. Jedino što kod nas mlade devojke rade jesu usne, mada ne verujem da je to vezano za maturu. To je gotovo nemoguće kada je reč o većim zahvatima, kao što su silikonske grudi, jer je za ovakav vid operacije potrebno i do 6 meseci oporavka - rekao je dr Milan Colić.

Dr sci.med. dr Violeta Skorobać Ašanin, vlasnica Specijalne bolnice "Diona" i predsednica Udruženja estetskih hirurga Srbije i Nacionalni sekretar za Srbiju u međunarodnom udruženju ISAPS kaže da mlade devojke uglavnom dolaze na korekciju usana.

Maturantkinje
Maturantkinje foto: Profimedia

- Devojčice dolaze već od marta, uglavnom na korekciju usana, ali mišljenja sam da to nije vezano za maturu. Činjenica je da devojčice sve više gledaju savršene lepotice na društvenim mrežama te se odlučuju na ovakav potez - objasnila je dr Skorobać.

Dr Tanja Radenkov, magistar i specijalista plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije, a ujedno i vlasnica poliklinike "Eterna Medical System" kaže da je veoma važno napomenuti da se u Srbiji ne rade estetske operacije ukoliko nema zdravstvenih indikacija, i da tek kada dođemo u fizički i emotivno zrelu fazu, a rast je završen, treba doneti odluku da li će se nešto menjati.

- Poslednjih godina, sa rastom popularnosti Instagrama, veliki je broj mladih koji žele da liče na svoje selebriti uzore: glumice, pevačice, manekenke, nesvesne da su fotografije sa kojima se susreću proizvod fotošopa, a ne realnog izgleda.

- Često imamo slučaj da nam se jave maloletne devojčice nezadovoljne svojim izgledom. Misle da su im grudi male, ili nos veliki, da im je neophodna liposukcija.

- Kroz razgovor sa njima trudim se da im objasnim da savršenstvo ne postoji, a da je svaka posebna na svoj način. Mladost je sama po sebi lepa i ne treba žuriti sa estetskim operacijama - kaže dr Radenkov.

Ovaj društveni fenomen postao je sve aktuelniji kako kod nas tako i u regionu, međutim, postavlja se pitanje da li je ovo neophodno.

Bez obzira na to što su žene pretežno nezadovoljne svojim izgledom, ili imaju izreženi kompleks zbog svog fizičkog izgleda, bitno je reći da je svaka žena lepa na svoj način.

Kakav god da je vaš stav po pitanju estetske hirurgije, pre nego što pristupite ovom radikalnom potezu, ipak dobro razmislite da li vam je to zaista neophodno.

Kakvo je vaše mišljenje o estetskoj hirurgiji napišite nam u komentarima.

Bonus video: KUPANJE U FONTANI I DIMNE BOMBE: Evo kako beogradski maturanti slave kraj školske godine (KURIR TV)

(T.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.