MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI DAO VIŠE OD 100.000 DOLARA ZA DVD U KOME MARINA ABRAMOVIĆ GLEDA U MAGARCA: Ko je ovde u stvari magarac? (FOTO)
Foto: Profimedia, AP, Ilustracija

ovo može samo kod nas

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI DAO VIŠE OD 100.000 DOLARA ZA DVD U KOME MARINA ABRAMOVIĆ GLEDA U MAGARCA: Ko je ovde u stvari magarac? (FOTO)

Postavlja se pitanje, kako će delo Marine Abramović, koje je "nabavio" Muzej savremene umetnosti iz Novog Sada, doprineti kulturnom životu ovog grada

Objavljeno: 00:09h
Milica Božinović

Jednog umetnika može proslaviti samo njegovo delo. A šta se u Srbiji smatra umetničkim delom vrednim pažnje, ili još bolje vrednim 80.000 evra?

Na tviteru je manično počela da se šeruje objava jedne korisnice ove društvene mreže, koja napisala da je Muzej savremene umetnosti u Novom Sadu za otkup samo jednog performansa platio 80.000 evra.

Ono što dalje izaziva nevricu svakako je sam performans, u kome umetnica sat vremena gleda u magarca?! Da, magarca... Reč je o delu Ispovest (Confession), kontraverzne umetnice Marine Abramović.

Postavlja se pitanje, kako će delo Marine Abramović, koje je "nabavio" Muzej savremene umetnosti iz Novog Sada, doprineti kulturnom životu Novog Sada?

O čemu se u stvari radi u ovom performansu?

Naime, kako je opisano, ispovest se usredsređuje na šokantne anegdote umetnika. Telo koje je podvrgnuto fizičkom iscrpljivanju ostaje nepokretno u ovom videu (video je inače sklonjen sa Jutjuba). Pažnja se tako prebacuje sa fizičke na psihološku oblast. Iako ne govori, Abramović nam, navodi se, daje uvid u njenu problematičnu prošlost. Sećanja na njeno detinjstvo pojavljuju se kao tekst uz dno ekrana dok kleči pred magarcem. Oni stoje licem u lice kroz čitav komad.

U Srbiji vlada opšta besparica, ima mnogo gladne dece, ali ipak, video u kome Marina Abramović nepomično 60 minuta sedi i bez zvuka fiksira magarca koji stoji ispred nje, plaćen je više od 100.000 američkih dolara.

Valja naglasiti da je još u januaru ove godine, Muzej "posle dugih i teških pregovora", ali uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i premijerke Ane Brnabić, postigao dogovor sa umetnicom o organizaciji njene retrospektivne izložbe.

Takođe, ovo nije novi performans Marine Abramović, ali po svemu sudeći, građani i dalje ne mogu da se "opasulje" i poveruju, da gledanje u magarca vredi tolike novce!

Nek kaže sad neko da Srbija ne neguje kulturu... (ironični smo, naravno). Ovde smo jedini magarci mi!

BONUS VIDEO:

Ekipa Espresa probala skakavce i larve


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.