VELIKI USPEH hirurga u KBC ZVEZDARA: Uklonili OGROMAN TUMOR kroz samo ČETIRI RUPICE!
Foto: Zorana Jevtić

svaka im čast

VELIKI USPEH hirurga u KBC ZVEZDARA: Uklonili OGROMAN TUMOR kroz samo ČETIRI RUPICE!

To će trajati dva sata ili 120 neizvesnih minuta tokom kojih se hirurzima donosila voda

Objavljeno:

Veliki uspeh beogradskih hirurga! Četiri "rupice", dve ruke, kamera i četiri sata borbe bili su potrebni da u četvrtak da se izvede retka laparaskopska operacija raka debelog creva u prestoničkom KBC Zvezdara.

Znalo se da predstoji bar tri sata u operacionoj sali. Dr Zlatko Bokun, specijalista napredne abdomenalne hirurgije - laparaskopije, nameravao je da izvadi celo debelo crevo na kojem su bila čak tri maligna tumora. To je značilo da se operiše kroz nekoliko "rupica" instrumentima pomoću kamere, bez otvaranja trbuha od grudne do pubične kosti.

Operacija
Operacija foto: Pixabay

- Pacijent je slučajno saznao da ima tumore na debelom crevu, od kojih jedan veoma veliki - govori dr Bokun dok sa ekipom na ekranu prati stanje u stomaku i odlučuje gde da napravi prvi rez.

- Bilo je 10.40. Dr Bokun kreće od dela organa gde je najveći tumor. Ispostavilo se da će to biti "tvrd orah".

- Nisam očekivao ovoliki tumor. Biće dobro da uspe ovo što nameravam i da izbegnemo veliko otvaranje trbuha - objašnjava dr Bokun, dok ga ekipa prati u stopu.

Ide se milimetar po milimetar po tkivu. Odvaja se debelo crevo. To će trajati dva sata ili 120 neizvesnih minuta tokom kojih se hirurzima donosila voda.

- Dosta je zahtevno - govori dr Bokun dok mu je u ruci ultrazvučni nož i nastavlja da objašnjava: - Vađenje čitavog debelog creva retko se radi laparaskopski. Reč je o jednoj od najvećih operacija - objašnjava on u 11.25, kada je delovalo da sve ide u dobrom pravcu.

Potreban je veliki napor
Potreban je veliki napor foto: Pixabay

Već posle pet minuta stanje je bilo takvo da je hirurški tim bio na ivici da donese odluku da se pređe na otvaranje trbuha i tako ukloni debelo crevo. Ali to bi značilo - gubitak mnogo krvi i teži i duži oporavak za pacijenta.

Kriza prolazi i počinje naredni sat brižljivog odvajanja debelog creva od okolnog tkiva. Već se vide kanceri obojeni u plavo (preparatom koji je pacijentu dat pre operacije kako bi hirurzi saznali "gde smeju da seku"). U 14.30 organ je bio spreman za vađenje.

- Pravim mali rez na trbuhu. Stavljam "zaštitu rane" i vadim - kaže dr Bokun koji kroz "graničnik", krug koji je napravio, a na čijem je nastavku materijal nalik najlonu, vadi prve centimetre bolesnog organa.

Tumor je veći nego što se očekivalo. I dok niko ne diše, dr Bokun vadi "čudovište" veličine dve pesnice, a odmah potom i čitav organ od metar i po dužine - pacijent je oslobođen raka.

Pacijent je potom ostao u dobrom stanju.

Bonus video: JEZIVO! TINEJDŽER IZ VRBASA SLOMIO KIČMU PRI POKUŠAJU DA SKOČI U VODU: Dečak visio na banderi iznad kanala, a onda je pao na beton!

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.