UMRO ĐILBERTO VLAJIĆ: Srbija u žalosti zbog velikog prijatelja koji nam je pomogao kad je bilo najteže
Foto: Printscreen/Facebook/Gilberto Vlaic

tuga

UMRO ĐILBERTO VLAJIĆ: Srbija u žalosti zbog velikog prijatelja koji nam je pomogao kad je bilo najteže

Udruženje je sprovelo i brojne druge projekte poput rekonstrukcija škola, objekata zdravstvene i socijalne zaštite zbog čega je Vlajić 2008. godine proglašen počasnim građaninom Kragujevca

Objavljeno: 11:33h

Informativna služba grada Kragujevca saopštila je danas da je preminuo Đilberto Vlajić, univerzitetski profesor u penziji iz Trsta i počasni građanin tog grada koji se usprotivio NATO bombardovanju Srbije 1999. godine i učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama za decu radnika "Zastave".

- Kada je prvi avion NATO alijanse krenuo iz Avijana, Đilberto Vlajić je otišao na glavni trg u Trstu i tamo bio 78 dana sa jugoslovenskom zastavom. Te godine osnovao je udruženje 'Ne bombe već bombone' i započeo saradnju sa jedinstvenom sindikalnom organizacijom 'Zastava', kako bi pomagao deci čiji su roditelji ostali bez posla zbog rušenja pogona Zastave u NATO bombardovanju - stoji u saopštenju. Predstavnici udruženja koje se finansira isključivo dobrovoljnim prilozima italijanskih radnika osmislili su akciju pod nazivom "Usvajanje na daljinu" kroz koju skoro 2.000 porodica iz Italije stipendira isto toliko dece iz najsiromašnijih kragujevačkih porodica, u novcu, hrani, odeći ili školskom priboru. Udruženje je sprovelo i brojne druge projekte poput rekonstrukcija škola, objekata zdravstvene i socijalne zaštite zbog čega je Vlaić 2008. godine proglašen počasnim građaninom Kragujevca. - Pomoć je bila vredna skoro pet miliona evra ali važnije od onoga što ne može da se izmeri novcem i što nema cenu jeste na hiljade prijateljstava sklopljenih izmedju vršnjaka, dece iz Kragujevca i Italije u svetu jedinstvene brige italijanskih porodica o deci iz Šumadije - stoji u saopštenju Gradske uprave Kragujevca.

- Pomoć je bila vredna skoro pet miliona evra ali važnije od onoga što ne može da se izmeri novcem i što nema cenu jeste na hiljade prijateljstava sklopljenih izmedju vršnjaka, dece iz Kragujevca i Italije u svetu jedinstvene brige italijanskih porodica o deci iz Šumadije - stoji u saopštenju Gradske uprave Kragujevca.

Bonus video: OVO JE ŠESTOMESEČNA BEBA NA KOJU SU ALBANCI BACILI BIBER SPREJ! Napadnuti Srbi svedoče o gnusnom incidentu u Starom Gackom! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.