JELI SMO SKAKAVCE I LARVE U CENTRU BEOGRADA: U glavi nam je sve vreme bila samo JEDNA MISAO! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

NESVAKIDAŠNJA ISHRANA

JELI SMO SKAKAVCE I LARVE U CENTRU BEOGRADA: U glavi nam je sve vreme bila samo JEDNA MISAO! (FOTO)

Osećaj mučnine i nelagode smenjivali su se kao na traci dok su tekle pripreme, a onda je kucnuo čas da se ovo nadasve neobično jelo proba

Objavljeno: 14:19h
Milica Božinović

Iako se često pominjalo da su insekti hrana budućnosti, ovaj način ishrane u Srbiji je tabu tema. Na sam pomen burgera od bubašvaba mnogima se "prevrne želudac". Ipak, ekipa Espresa bila je odvažna i upustila se u egzotičnu avanturu i nesvakidašnji eksperiment. Sarme, ćevapi i ostale đakonije, klasična su ishrana koju Srbi "vare". Skakavci i larve, s druge strane nisu baš specijaliteti za kojima ludimo.

Iako ovakav način ishrane zvuči "gadno", činjenica je da su insekti veoma bogati proteinima i različitim drugim nutrijentima, posebno gvožđem.

Nimalo naivan poduhvat, da se razumemo. Odvažan korak, budući da ovakvo eksperimentisanje sa ishranom nije nešto što se svakodnevno sreće u Srbiji.

foto: Filip Plavčić

Posmatrajući termički obrađene larve i skakavce i čekajući da probamo iste, sve vreme u glavi je bila jedna misao - fuj! Osećaj mučnine i nelagode smenjivali su se kao na traci dok su tekle pripreme, a onda je kucnuo čas da se ovo nadsve neobično jelo proba.

foto: Filip Plavčić

Realno, svi mi smo bezbroj puta sasvim slučajno u hodu progutali po neku bubu. Ovog puta mi smo ih pojeli svesno i to kamuflirane! Kao glavno jelo posluženi su osušeni skakavci i dehidrirane larve, uz kuvani pirinač sa povrćem, prelivene ljutim sosom, a dezert sastavljen od jagoda i skakavca, prestavljao je još veći izazov. U stvari, "priprema" da se pojede nešto što ima krila i izgeda tako ljigavo kao što izgleda larva, predstavljala je veći problem.

foto: Filip Plavčić

Nakon što sam probali larvu, koja je bila gotovo bezukusna, osim osećaja ljigavosti i jeze da nešto gmiže u stomaku, skakavci su bili sočniji. Hrskavi, poput čipsa. (savet: ako se i vi odlučite na ovaj korak - ne jedite krila)!

Pogledajte kako je to izgledalo:

Ovaj neobični specijalitet našao se u jelovniku KC grada, u okviru projekta Delikatesni ponedeljak koji se bavi promocijom kulture kroz hranu, kao i predstavljanjem zanimljivih jela i različitih kultura, svakog ponedeljka od 19 časova.

Filip Sakan sa dvojicom entuzijasta, Matijom Milkovićem i Ivanom Kovačem, zamislili su da ljudima predstave nešto novo i neobično, što nemaju priliku često da probaju.

Skakavci se koriste u brojnim kuhinjama sveta. U Meksiku ih služe u tortiljama uz čili sos. U nekim delovima Kine ih serviraju kao ražnjiće, a pržene cvrčke i skakavce jedu u Indoneziji.

foto: Filip Plavčić

Čini se da skakvaci i larve nisu bile "preveliki zalogaj" za Beograđane, jer su sve porcije nestale vrlo brzo. Hrabriji od odraslih bili su klinci, koji su larve klopali kao da su gumene bombone!

foto: Filip Plavčić

Mnogi narodi redovno jedu insekte, koji se tretiraju kao specijalitet. Na jugu Afrike, na primer, gusenice se smatraju luksuzom. U nekim zemljama se jedu bube tvrdokrilci, ose i pčele, a Aboridžini se tradicionalno hrane larvama leptira. Trećina globalne populacije već "obogaćuje" svoj jelovnik insektima koji su jestivi, ali najveća prepreka za masovnije korišćenje insekata u ishrani jeste odbojnost i osćeja zgroženosti koju prema njima osećaju narodi.

Svakako, u dobrom društvu, našoj ekipi je bilo mnogo lakše upustiti u ovu avantruru, uz puno smeha i "zajedničkih priprema". Degustacija skakavaca i larvi definitivno je bila izazov u kom smo pomerili granice i srušili tabu.

foto: Filip Plavčić

A da li biste se vi usudili da probate?

BONUS VIDEO:

Branislav Lečić, Espreso intervju

(Milica Božinović / Jovana Korica / Filip Plavčić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.