REŠENJE ZA NAJSTARIJE SUGRAĐANE SA NAJMANJIM PENZIJAMA: Država od jula plaća privatni dom za stare
Foto: Fonet

subvencija države

REŠENJE ZA NAJSTARIJE SUGRAĐANE SA NAJMANJIM PENZIJAMA: Država od jula plaća privatni dom za stare

Đorđević je napomenuo da država subvencioniše smeštaj do iznosa koji plaća i državnim ustanovama

Objavljeno:

Ministar rada Zoran Đorđević pozvao privatne staračke domove da potpišu sporazum radi smeštaja materijalno ugroženih građana bez srodnika uz subvenciju države.

Siromašni penzioneri koji čekaju na mesto u državnom staračkom domu već do polovine juna mogli bi o trošku države biti smešteni u privatne domove za stare.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević pozvao je sve privatne domove da potpišu sporazum kojim bi i njima bilo omogućeno da uz subvenciju države primaju najstarije sugrađane i tako smanje troškove.

- Uvek je nedovoljno kapaciteta u državnim institucijama za prijem najstarijih, a na ovaj način bi se smanjile liste čekanja. Nadam se da će svi domovi koji su licencirani potpisati okvirni sporazum, jer će tako moći da izađu na tržište i da privuku one stare koji nisu zbrinuti, a država će da, ukoliko nema dovoljno sredstava iz prihoda tog građanina, subvencionisati razliku - rekao je Đorđević i dodao da je popunjenost u privatnim domovima oko 70 odsto.

Đorđević je napomenuo da država subvencioniše smeštaj do iznosa koji plaća i državnim ustanovama, što je u proseku 35.750 dinara. On očekuje da početkom jula prvi korisnici koji do sada nisu imali smeštaj budu zbrinuti.

S druge strane, Radoslav Milovanović, predsednik i pravni zastupnik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, kaže da je na sastanku s ministrom Đorđevićem privatnim domovima prezentovana procedura za smeštaj siromašnih penzionera.

- Za 10 do 15 dana svi domovi koji su zainteresovani trebalo bi da potpišu ugovor s ministarstvom, što će stvoriti uslove za početak smeštaja socijalno ugroženih penzionera u privatne domove. Procedura je takva da će centar za socijalni rad slati zahtev svim privatnim domovima koji su potpisali ugovor da prime osobu određenog psihofizičkog stanja. Domovi koji se jave na taj upit smeštaju tu osobu, a nadzor vrši inspekcija Ministarstva rada. Privatni domovi nemaju obavezu da se jave na zahtev ako imaju popunjene kapacitete - objašnjava Milovanović.

On dodaje da privatni domovi s Ministarstvom rada trenutno pregovaraju o iznosu dotacija za sve četiri grupe korisnika.

- Za socijalno ugrožene osobe koje nemaju srodnike država bi trebalo da doplati razliku između njihovih primanja i prosečne cene smeštaja u privatnom domu. Iznosi o kojima pregovaramo, zavisno od kategorije korisnika, kreću se od 32.000 do 40.000 dinara - objašnjava Milovanović.

Činjenice

Mogući nivo dotacija

Kategorija korisnika Iznos do kog država dotira Potpuno nepokretni 40.000 dinara Polupokretni 37.000 dinara Blaži oblici demencije i sl. 34.000 dinara Nezavisni 32.000 dinara

Bonus video:

PRUŽI RUKU: Podelili smo obrok beskućnicima u prestonici

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.