I OČEVE ZLOSTAVLJAJU! Iz Udruženja očeva objašnjavaju šta sve muškarci moraju da TRPE od žena (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

druga strana

I OČEVE ZLOSTAVLJAJU! Iz Udruženja očeva objašnjavaju šta sve muškarci moraju da TRPE od žena (FOTO)

Nad muškarcima se vrši i fizičko nasilja od strane žena, i to uglavnom kada je on nemoćan, tvrdi Dejan Pavlović

Objavljeno: 16:01h
Jelena Jovanović

Prema poslednjim podacima Republičkog Zavoda za statistiku iz 2016. godine stavljena je tačka na 9.046 brakova, što je nešto više nego u odnosu na 2001. godinu. Prosečna starost muškarca pri razvodu je 43,5, a starost žene 40 godina. Najviše raskinutih brakova bilo je u Vojvodini 5.511.

Kako navode na svom sajtu, od ukupno 9.046 godina prekinutih brakova 2016, najveći broj završen je posle samo jedne do četiri godine braka, 2.050. Najmanja stopa razvoda je u prvoj godini braka (390 razvoda), a mali broj razvoda dešava se i između 20. i 24. godine braka (943 razvoda).

Zbog ovakvih podataka, u Novom Sadu je u junu 2013. godine osnovano Udruženje očeva, a njihov slogan je "I otac je roditelj".

Predsednik Upravnog Odbora Udruženja očeva, Dejan Pavlović kaže za Espreso kako je kroz to udruženje prošlo preko hiljadu Novosađana, a bilo je i slučajeva da dnevno dobiju čak šest prijava.

Ipak, on napominje da žrtva može biti bilo ko, kao i da pol ne igra nikakvu ulogu. Ističe da svako nasilje treba osuditi.

UDRUŽENJE OČEVA
UDRUŽENJE OČEVAfoto: Privatna arhiva

- Trenutno imamo preko 300 slučajeva nasilja nad muškarcima. Među njima se nalaze i oni gde deca ne viđaju roditelja sa kojim žive, i to su uglavnom očevi. Dešava se da majke posle razvoda ne dozvoljavaju da otac brine, vaspitava i obrazuje decu. U tom slučaju se uglavnom radi o osveti, a bude i slučajeva da majke neosnovano prijavljuju supružnike za nasilje nad njima ili detetom, kaže Pavlović.

Kada je reč o nasilju nad muškarcima, Pavlović tvrdi da se uglavnom radi o psihičkom, partnerskom i rodnom nasilju. Takođe, napominje da institucije poput sudstva i centra za socijalni rad ne shvataju ozbiljno prijave muškaraca jer misle da se radi o "zloupotrebi".

Rodno nasilje je omalovažavanje pola. Tu se muškarci uglavnom karakterišu kao da su nesposobni da se brinu o detetu, a postoji i ekonomsko uslovljavanje. Imamo primere neosnovanih prijava za neplaćanje mesečnog izdržavanja za dete. Na sudu se postigne usmeni dogovor, muškarci plaćaju "na ruke" alimentaciju, a žena tvrdi da nije dobila novac i podnese tužbu, objašnjava Pavlović.

Dejan kaže da ima i ekstremnijih slučajeva gde su muškarci lažno prijavljeni, ali na kraju osobođeni za nedozvoljene polne radnje nad sopstvenim detetom koga ni ne viđaju.

U jednom slučaju koji sam imao, muškarac je optužen da je stavljao detetu čepiće za temperaturu. Pa gde piše da samo žena sme da uradi, pita se Pavlović.

On objašnjava kako se susretao sa primerima gde su mnogi muškarci bili optuženi za pedofiliju nad sopstvenim detetom.

Kada dođe takva prijava, muškarac se automatski odvaja od deteta. Dok se dokaže suprotno, otac bude godinama fizički odvojen od deteta i šteta je već učinjena, priča on.

Dodaje kako se nad muškarcima vrši i fizičko nasilja od strane žena, i da se to uglavnom dešava kada je on nemoćan.

Uglavnom su u pitanju slučajevi kada muškarac ne može da se brani. Kada je bolestan ili nemoćan. Kada je u pitanju fizičko nasilje, koriste se uglavnom predmeti kao što su makaze ili noževi, a viđao sam slučajeve i kada su bili pogođeni velikim pepeljarama. Žene nekad mogu i u afektu, a nekada i sa umišljajem da povrede muškarce, ali pošto oni imaju duže ruke, obično odbrane lice. Ipak trag na rukama ostaje, priča Pavlović.

Dejan kaže kako ima i primera lažnih prijava za zlostavljanje jer neke žene na taj način žele da osiguraju imovinu ili starateljstvo u slučaju razvoda.

Kako kaže, žrtva nema određene godine, pol, društveni status, obrazovni profil, isto kao ni nasilnik, a cilj Udruženja jeste da se nasilje prevenira, a ne samo da se posledice nasilja saniraju.

Podržavamo princip da svako ko oseća da je ugrožen, da svako ko jeste žrtva nasilja to i prijavi. Takođe, kod institucija insistiramo da se svakoj žrtvi posveti podjednaka pažnja, opet bez obzira na godine, pol, status.

Podsećamo, od početka godine, 18 žrtava porodičnog nasilja koje je za ishod imalo smrt su žene, a 6 muškarci. Udruženje očeva naglašava da su to sve ljudi.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.