Radnici fabrike Zastava oružje jutros stupili u generalni štrajk
Foto: Fonet

nastavlja se

Radnici fabrike Zastava oružje jutros stupili u generalni štrajk

Među zahtevima je poboljšanje uslova rada

Objavljeno: 10:20h

Radnici prve smene u fabrici "Zastava oružje" iz Kragujevca jutros su obustavili rad a štrajk će se nastaviti i u drugoj i trećoj smeni do ispunjenja zahteva radnika, rečeno je u sindikatu.

Prema rečima predsednika sindikata Dragana Ilića, u prvoj smeni ima oko 1.700 radnika, a jedan manji broj njih ne učestvuje u štrajku.

Ilić očekuje da se o zahtevima pregovara ne samo sa poslovodstvom i Nadzornim odborom već i da se "umešaju" predstavnici države i Ministarstva odbrane. Oružari traže da fabrika u Kragujevcu bude izuzeta iz postupka privatizacije, koja se predviđa novim Zakonom o naoružanju i vojnoj opremi, kao i da zaposleni budu izuzeti iz umanjenja zarada od 10 odsto. Među zahtevima je i poboljšanje uslova rada, odgovornost rukovodilaca za loše stanje fabrike, isplata bonusa od 15.000 dinara i regresa do 20. jula. Traži se puna uposlenost fabričkih kapaciteta, da se razreše svi savetnici i koordinatori zaposleni u poslednje tri godine, objavljivanje koeficijenata onih koji su zaposleni po ličnom izboru direktora, obustava prijema novih radnika dok se ne obezbedi puna uposlenost, da u prijem radnika bude uključen i sindikat, deblokada rada Odbora za bezbednost i da se omogući prisustvo predstavnika sindikata sednicama Nadzornog odbora.

Direktor fabrike "Zastava oružje" Milojko Brzaković tvrdi da je štrajk, koji je danas počeo u toj kragujevačkoj fabrici, neosnovan i da se obustavom rada nanosi velika šteta kompaniji. Brzaković je rekao da je zbog štrajka ugroženo ispunjenje ugovornih obaveza jer pojedini kupci nagoveštavaju da bi mogli da odustanu od isporuke, čija se vrednost meri milionima dolara. On navodi da su posledice jednočasovnih štrajkova upozorenja, koji su prethodili današnjem štrajku, u tome da isporuke ne idu ustaljenom dinamikom. - Štrajkom se kida tehnološki proves a očekivano povećanje obima proizvodnje u prvom tromesečju za 10 odsto svedeno je na tri odsto - rekao je on. Prema evidenciji poslovodstva u jednočasovnim štrajkovima upozorenja koji su prethodili današnjem štrajku učestvovalo je od 40 do 50 odsto radnika odnosno od 700 do 750 zaposlenih. On navodi da je na poslu svakoga dana radno angažovano je oko 2.100 radnika od oko 2.500 zaposlenih. Brzaković je potvrdio da će štrajkačima za vreme jednočasovnog štrajka upozorenja biti umanjene zarade, odnosno da neće biti plaćeni radnici koji od danas učestvuju u potpunoj obustavi rada.

Bonus video:

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, Espreso intervju

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.