BRUKA U NOVOM SADU: Studentima medicine ZABRANJENA PRAKSA u KC Vojvodina! Traže 10.000 dinara po studentu?! (FOTO)
Foto: Wikipedia/Micki

para vrti gde burgija neće

BRUKA U NOVOM SADU: Studentima medicine ZABRANJENA PRAKSA u KC Vojvodina! Traže 10.000 dinara po studentu?! (FOTO)

Najviše su nagrabusli studenti

Objavljeno:
Milica Božinović

Uprkos želji i trudu studenata da se ostvare u karijerama koje su odabali, često se nađu u situacijama koje ih sputavaju u njihovom usavršavanju. Na društvenim mrežama kao bum odjeknula je vest da je studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu od juče je zabranjeno održavanje praktične i teorijske nastave u Kliničkom centru Vojvodina (KCV).

Najpre je Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret objavio je na Tviteru da su juče ujutru studenti Medicinskog fakulteta vraćeni kućama jer im rukovodstvo Kliničkog centra ne dozvoljava praksu.

- Navodno od Fakulteta traže 10.000 dinara po studentu. A iza kulisa rat za mesto dekana - napisao je Veselinović.

KBC Vojvodina je o ovoj zabrani obavestila fakultet dopisom koji je uputila u petak 18. maja.

foto: Printscreen / Medicinski fakultet Novi sad / Dopis

Da studentima neće biti održana praksa, KCV je još 9. maja obavestio fakultet, jer, kako se navodi u dopisu, Medicinski fakultet nije želeo da potpiše sporazum kojim se definiše međusobna saradnja.

foto: Printscreen / Medicinski fakultet Novi sad / Dopis

Međutim, na sajtu Medicinskog fakulteta objavljeno je da je predlog ugovora o saradnji sa KCV bio "neprimeren i preuranjen". U saopštenju se takođe navodi da će i uprkos zabrani od strane KCV, Fakultet pokušati da nađe rešenje za ovu situaciju za koju se ne smatraju odgovornim.

Kako su naveli, o novonastaloj situaciji obavešten je i republički ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja g. Mladen Šarčević.

Uprava Medicinskog fakulteta je upozorila da će, ukoliko KCV ne bude omogućio nesmetano odvijanje nastave, studenti imati problem da overe semestar i polažu ispite, a školska godina će morati da se produži.

Na sajtu Fakulteta objavljen je i predlog ugovora u kom se navodi da naknada za praktičnu nastavu za jednog studenta iznosi 10.000 dinara po semestru. Za specijalizante koji nisu zaposleni u Kliničkom centru, Medicinski fakultet treba da plati toj zdravstvenoj ustanovi 50.000 dinara godišnje, a 100.000 za specijalizante koji rade u KC.

Takođe, uprava Fakulteta je na sajtu objavila i da su odmah po prvom dopisu dopisu uputiliodgovor kao i Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Ovaj sekretarijat je mišljenja da "uskraćivanje prostora za izvođenje praktične nastave, pred sam kraj školske godine može biti samo na štetu studenata".

Odgovor smo pokušali da dobijemo i od Kliničkog centra Vojvodine, ali do objavljivanja teksta nisu odgovarali na naše pozive.

Buduće nada Srbije naišle su na kamen spoticanja i to baš od onih koji treba da im budu najveća podrška i izvor praktičnog znanja. Šta ćebiti epilog ovog slučaja, ostaje da se vidi.

BONUS VIDEO:

Espreso u poseti Muzeju iluzija


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.