Demant povodom teksta o listi najvećih izvoznika
Foto: Stefan Jokić

Demant povodom teksta o listi najvećih izvoznika

Naglašeno je da statistika spoljne trgovine ne daje podatke o firmama koje učestvuju u spoljnotrgovinskoj razmeni roba, jer se oni tretiraju kao individualni podaci

Objavljeno:

Povodom teksta objavljenog na našem portalu 19.5.2018, pod nazivom "NARODNI MUZEJ SE NAŠAO NA LISTI NAJVEĆIH IZVOZNIKA: To je otkrilo nešto PORAŽAVAJUĆE o našoj ekonomiji!, u kojem se navodi da se Narodni muzej našao na sajtu Ministarstva finansija na 15.mestu najvećih izvoznika po podacima koje je ovo ministarstvo dobilo od zavoda za statistiku, obaveštavamo vas da podatak koji je naveden nije objavio Republički zavod za statistiku (RZS).

U saopštenju koje je upućeno našoj redakciji, navodi se da RZS, odnosno statistika spoljne trgovine, ne obuhvata privremeni izvoz i uvoz roba, koji se odnosi, između ostalog i na eksponate muzeja, uzoraka robe za sajmove i sl. Vrednost ovakve robe ne ulazi, dakle ne povećava zvanični izvoz niti uvoz Srbije.

Takođe, naglašeno je da statistika spoljne trgovine ne daje podatke o firmama koje učestvuju u spoljnotrgovinskoj razmeni roba, jer se oni tretiraju kao individualni podaci. Na sledećim linkovima se nalaze izveštaji Ministarstva finansija - Tekuća makroekonomska kretanja, objavljeni u aprilu i maju 2018, i u njima se, kao izvor podataka navodi Uprava carina.

http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2018%20april/TekucaMakroEkonomPitanja.pdf

http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2018%20maj/Tekuca%20makroekonomska%20kretanja(1).pdf

foto: RSZ

Bonus video: (KURIR TV) SLAVIJA I NEMANJINA I DALJE BLOKIRANE: Evo šta smo zabeležili!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.