BORBA ZA INDEKS: Ove godine je najteže upisati OVA TRI FAKULTETA!
Foto: Fonet, Ilustracija

UPIS NA FAKULTETE

BORBA ZA INDEKS: Ove godine je najteže upisati OVA TRI FAKULTETA!

Budući studentI su najmanje zainteresovani za fakultete poput pravnog i ekonomskog

Objavljeno: 20.05.2018. 19:45h
  • 22

Do početka upisne trke i borbe maturanata da zauzmu klupe izabranih fakulteta ostalo je nešto više od mesec dana, a sudeći prema podacima iz ranijih godina, najveća navala biće na Fakultetu organizacionih nauka (FON), Medicinskom i Elektrotehničkom (ETF).

Statistika iz prethodne godine svedoči da se brucoši, kada je reč o tim obrazovnim ustanovama, prijavljuju u znatno većem broju nego što fakulteti imaju mesta. Takođe, istraživanja o izboru studija među maturantima potvrđuju da su srednjoškolcima primamljive studije medicine i informacionih tehnologija jer, kako kažu, žele perspektivan posao.

Žestoka borba za indeks ove godine očekuj na FON-u i ETF-u zbog obrazovnih profila usmerenih na IT. FON je prošle godine oborio istorijski rekord, naime, prijavilo se tri puta više brucoša u odnosu na broj koji fakultet može da primi - 2.198 kandidata za 760 mesta. Neznatno manja gužva biće na ETF-u, gde se prošle godine prijavilo 1.100 za slobodnih 712 mesta.

Uprkos iskustvima mladih, koji tvrde da je prijemni ispit na Medicinskom fakultetu izuzetno težak, onih koji bi da budu lekari je dvaput više u odnosu na broj brucoša koji fakultet može da primi - prošle godine je za 500 mesta konkurisalo 1.289 kandidata.

- Mrtva trka je između medicine, koju želi da upiše 12,4 odsto maturanata, i IT-a, čak 12 odsto svršenih srednjoškolaca želi na studije programiranja, softverskog inženjeringa…-  navodi za „Alo!” Miloš Turinski, koji je zadužen za komunikacije na portalu „infostud”, a na osnovu rezultata istraživanja koje je ranije sproveo taj portal.

- Mladi su veoma zainteresovani za medicinu, što je paradoks, kada uzmemo u obzir činjenicu da godišnje imamo svega dva odsto oglasa koji se odnose na lekare i drugo medicinsko osoblje. Međutim, istovremeno smo suočeni sa situacijom da je Lekarska komora Srbije prošle godine izdala 740 sertifikata dobre prakse, dokumenata koji lekarima omogućavaju rad u inostranstvu - objašnjava on i dodaje:

- Srednjoškolci su dobro informisani i preferiraju IT struku zbog sigurnog zaposlenja, zato biraju fakultete koji će im obezbediti tu kvalifikaciju. Njihova percepcija je odlična, na tržištu rada imamo situaciju da poslodavci vuku za rukav IT stručnjake, a kandidati diktiraju platu i uslove rada.

Budući student su najmanje zainteresovani za fakultete poput pravnog i ekonomskog, dodaje naš sagovornik, pa što se tiče onih koji žele da studiraju na tim visokoškolskim ustanovama, nema zime.

Za maturante je važno da se pre konkurisanja raspitaju o kvalitetu fakulteta, kao i da li je željeni studijski program za koji su se odlučili akreditovan, a to je moguće proveriti na sajtu „kapk.org“, gde se redovno ažurira baza podataka o fakultetima i visokim školama.

Najskuplje i najjeftinije školarine:

Arhitektonski 240.000

Elektrotehnički 108.000 - 243.000

Stomatološki 180.000

Fakultet organizacionih nauka 138.000 - 156.000

Medicina 121.000 - 126.000

Rudarsko-geološki 57.000

Fizički 60.000

Tehnološko-metalurški 66.000

Fakultet za fizičku hemiju 69.000

Šumarski 72.000 (školarine su u dinarima)

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media