U SRBIJI ŽIVI POLA MILIONA GEJEVA! Ovo tvrdi predstavnica Labrisa
Foto: Dragan Kadić

nezadovoljstvo

U SRBIJI ŽIVI POLA MILIONA GEJEVA! Ovo tvrdi predstavnica Labrisa

Vasiljević je u debati u EU info centru, pred sutrašnji Medjunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije upitala i da li je država svesna da ima premijerku čija partnerka nije "zakonski prepoznata" i da li zna šta će se desiti ako one požele da imaju decu

Objavljeno: 16.05.2018. 15:22h
  • 24

U Srbiji živi 500.000 LGBT osoba, a i dalje ne postoje dobri ili adekvatni zakoni koji bi regulisali njihova prva, ocenila je danas predstavnica Labrisa Jelena Vasiljvić.

Ona je to rekla na skupu u "Kakav je odgovor Srbije na homofobiju?" na kojem je ukazano na i dalje postoji veliki broj napada na LGBT osobe.

foto: ap


Vasiljević je u debati u EU info centru, pred sutrašnji Medjunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije upitala i da li je država svesna da ima premijerku čija partnerka nije "zakonski prepoznata" i da li zna šta će se desiti ako one požele da imaju decu.

- Mi živimo u istopolnim zajednicama, u tim porodicama rastu naša deca, ali ih zakon ne štiti - rekla je Vasiljević.


Izrazila je nezadovoljstvo što Srbija još nema zakon o istopolnim brakovima koji bi omogućio obične stvari: da partnera mogu da odvedu u bolnicu, da mu ostave nasledstvo ili da zajedno uzmu kredit.

foto: Zorana Jevtić


Na skupu su učestovale i poverenica Srbije za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predstavnica udruženja Egal Helena Vukotić.

Ocenjeno je i da ništa značajno nije uradjeno od prošle godine kada je zaključeno da u Srbiji nedostaje dijaloga i obrazovanja o LGBT temama, a nema ni adekvatnog kažnjavanja napada iz mržnje.

Vukotić je ocenila da se u Srbiji sve svodi na "gašenje požara", i da LGBT zajednica postaje vidljivi kroz izveštaje iz "crne hronike".


Umesto da sistem štiti zajednicu od 20.000 transrodnih osoba, nema izmena u matičnim knjigama, te se prijava da je neko promenio pol obavlja uz potvrdu ministara zdravlja i lokalne samouprave.

- Država mora da zna da 20 odsto ljudi ide do kraja i promeni pol, a 80 odsto njih ne, iako se vrlo oseća i živi kao osoba suprotnog pola - rekala je Vukotić i navela da je veoma loše što je takav predlog prošao i zaštitnika građana.

Bonus video: Coka

(Espreso.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media