ZAŠTO SMO TAKVI LJUDI? Deca romske nacionalnosti će imati beneficije pri upisu u školu, A MI HEJTUJEMO!
Foto: Dado Đilas, printscreen, Ilustracija

ono kad omašiš suštinu

ZAŠTO SMO TAKVI LJUDI? Deca romske nacionalnosti će imati beneficije pri upisu u školu, A MI HEJTUJEMO!

Detetu romske nacionalnosti koje tačno uradi 10 zadataka, a 10 uradi pogrešno, biće priznata i 3 pogrešno urađena zadatka

Objavljeno: 00:34h

Nakon što se na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj se može videti Pravilnik o merilima i postupku za upis učenika romske nacionalnosti u srednju školu pod povoljnijim uslovima radi sticanja pune ravnopravnosti, mišljenja su podeljena. Pola Srbije hejtuje ovu odluku, ali ima i onih koji su ovu meru razumeli u potpunosti.

Svi smo čuli za pozitivnu diskriminaciju, a ovo bi bio školski primer pozitivne diskriminacije na delu. Neki je odobravaju, ali ima mnogo ljudi koji se sa tim ne slažu. Da, činjenica je da romska deca nisu ni pametnija ni gluplja od ostalih, ali je takođe činjenica da oni žive u lošijim materijalnim uslovima i da nemaju "isti start" kao drugi.

O čemu se ovde zapravo radi? Reč je o tome da će đaci koji su se do 14.05. ove godine izjasnili kao Romi (dovoljno je bilo da se uz saglasnost roditelja tako izjasne, nikakvi "dokazi” nisu bili potrebni) imati bolje uslove za polaganje prijemnog ispita od ostalih. Tačnije, broj bodova na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita biće uvećan za 30% od broja koji im nedostaje do 100 bodova. Šta to znači?

foto: Printscreen

To znači da će detetu romske nacionalnosti koje tačno uradi 10 zadataka, a 10 uradi pogrešno biti priznata i 3 pogrešno urađena zadatka.

Nakon objave ove mere na internetu, usledili su komentari poput "pomažu im tako što će da im uvećavaju bodove jer su Romi", i "ovo nije nikakva pozitivna diskriminacija romske populacije, već najgora diskriminacija dece svih drugih nacionalnosti pa i srpske".

Ovi komentari dokazuju koliko mi nemamo pojma o čemu pričamo.

Da li shvatate da je ovo aktivnost da se pomogne deci? Ne mogu da shvatim čoveka koji ne bi pomogao detetu iz bilo kog razloga - ne postoji opravdanje, sem ako tako ne ugrožava nekog drugog.

Ubaciti direktno ugroženu grupu u neki sistem je do sada pokazalo najbolje rezultate. Podizanje svesti i menjanje stavova nije dovoljno. Šta rade vlade u skandinavskim zemljama? Ubacuju jednak broj žena i muškaraca, veštački, iako bi mozda neki muškarac slučajno bio bolji za određenu poziciju. Ako fali žena, biće to ipak žena jer je to trenutno pravilo. Nije dovoljno obezbediti im prevoz i pomoći im u nastavi. To ne može iskoreniti rasističke i ostale neravnopravne prakse. O stavovima ne želim ni da pričam jer je njih mnogo teže iskoreniti.

Ova inicijativa može doneti određene posledice (još veća netrpeljivost i nezadovoljstvo), ali vredi rizikovati ukoliko je rezultat dostizanje ravnopravne zastupljenosti u sistemu. Vreme je da učenici koji se nalaze "ni tamo ni ovamo" dobiju priliku da lakše uđu u sam sistem.

Ali zašto ne bi iskazali sav bes i nezadovoljstvo nad Romima? Ipak je to najlakše jer su najobespravljeniji. A, pritom, mnogi ovu afirmativnu meru zlopotrebljavaju godinama deklarišući se da su Romi.

Šta vi kažete, da li je ovo ispravan potez ili ne?

Pogledajte bonus video:

(A. J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.