VIŠE OD POLA SRPSKIH PORODICA IMA SAMO JEDNO DETE: Ali ni to nije najcrnje!
Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija

poražavajuće

VIŠE OD POLA SRPSKIH PORODICA IMA SAMO JEDNO DETE: Ali ni to nije najcrnje!

Iako se veruje da u našem društvu postoji kult braka i porodice, statistika ne podržava ovo idealističko uverenje

Objavljeno: 20:11h

U Srbiji živi preko milion porodica sa decom. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izvedenih iz poslednjeg popisa stanovništva, iznet je podatak da najveći broj roditelja ima samo jedno dete.

Naime, od 1.476.105 porodica – 764.546 njih gaji jedno dete, 591.114 roditelja ima dvoje dece, svega 99.638 porodica gaji troje mališana, a broj porodica sa četvoro, petoro i šestoro dece ne prelazi jedan procenat.

Teret samohranog roditeljstva nosi gotovo 300.000 majki i 76.435 očeva u našoj zemlji, a gotovo svaka treća porodica u Srbiji nema decu – najveći broj bračnih parova bez naslednika živi u ruralnim krajevima naše zemlje, piše beogradska štampa.

foto: Profimedia

Ovo su samo neki od brojčano najzanimljivijih podataka kojima se može skicirati savremena srpska porodica, a stručnjaci koji analiziraju promene u „osnovnoj ćeliji društva” ističu da se broj dece smanjuje, broj razvoda povećava, a istovremeno raste i nasilje u porodici.

Naime, u porodičnom nasilju je od početka ove godine ubijeno čak 20 žena, a preko 900 mališana je tokom prethodne godine izolovano od bioliških roditelja zbog poremećenih porodičnih odnosa.

Iz Unicefa upozoravaju da svako osmo dete u Srbiji živi ispod apsolutne granice siromaštva, a dečiji dodatak prima 28,3 odsto dece i mladih do 18 godina.

foto: Profimedia

Iz Ministarstva za rad kažu da oko sto hiljada porodica prima novčanu socijalnu pomoć.

Iako se veruje da u našem društvu postoji kult braka i porodice, statistika ne podržava ovo idealističko uverenje.

Prema podacima dobijenim iz ovog istraživanja, svaka četvrta ćena nikada nije izašla pred matičara, ali ni muškarci ne zaostaju u tome. Svaki četvrti brak u Srbiji završi se razvodom, a u vanbračnoj zajednici živi 3,83 odsto osoba stariiih od 15 godina - odnosno 236.062 naših sugrađana.

Unicefove studije pod nazivom "Sreća i porodice sa decom u Srbiji", koja je sprovedena na uzorku od 600 domaćinstava u 28 opština Srbije, čak dve trećine naših porodica je srećno.

Osnovne karakteristike srećne porodice su dobri porodični odnosi, obostrano roditeljstvo, ali i kvalitetno provedeno vreme sa decom.

Kao jedan od glavnih razloga zbog kojeg se roditelji ne usuđuju da imaju više od jednog deteta je ekonomski aspekt.

Kako je već mnogo puta do sada navedeno, porodice u Srbiji moraju imati veću podršku države kako bi prirodni priraštaj naše zemlje dostigao viši nivo.

Bonus video: VREDNA DONACIJA DOMU "VOŽDOVAC" U BEOGRADU: Princeza Katarina poklonila 33 kreveta domu za stare (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.