NAJVEĆA JUGOSLOVENSKA TAJNA KOJU JE ZNALA SAMO CIA: U SFRJ je posle Drugog svetskog rata postojalo 39 konc-logora, uključujući i zloglasni Jasenovac! (FOTO)
Foto: Fonet, AP, Printscreen

koncentracioni logorI

NAJVEĆA JUGOSLOVENSKA TAJNA KOJU JE ZNALA SAMO CIA: U SFRJ je posle Drugog svetskog rata postojalo 39 konc-logora, uključujući i zloglasni Jasenovac! (FOTO)

Šta sve piše u izveštaju američke obaveštajne agencije?

Objavljeno:

Jugoslavija je bila zemlja konc-logora mnogo godina po završetku Drugog svetskog rata, deo je izveštaja koji je američka obaveštajna agencija CIA pisala za svoje glavešine.

Na Tviteru se pojavila fotografija dokumenta iz izveštaja CIA iz 1951. godine o postojanju koncentracionih logora u SFRJ.

Kako piše u ovom dokumentu, u to vreme postojalo je 39 koncentracionih logora u Jugoslaviji, prema izveštaju iz Beograda.

Takođe, navodi se da je izvor ove informacije dobio iz Italije, dok originalni izvor nije poznat. Zatim slede opisi nekih od "kampova" - logora.

foto: Wikipedia

1. Nova Gradiška: "Ovaj kamp je na mestu gde je oko 30.000 ljudi bilo zatočeno od strane Ustaša tokom poslednjeg rata.

"Oni su zaposleni u blizini Lonjskog polja na iskopinama i dolazili su i odlazili s posla u pratnji straže i vojnika. Morali su da ispune dnevnu normu kopanja četiri kubna metra zemljišta i da ih prevoze ručnim kolicima 200 - 300 metara od mesta kopanja. Među njima je bilo 20 sveštenika".

2. Oređani: U ovom kampu je bilo 6.000 ljudi, čiji je posao bio udaljen osam kilometara od kampa. Njih su činilli "neproduktivni", intelektualci, bivši industrijalci, komercijalisti... Oni su organizovani u "disciplinkse batajone". Većina zatočenika su Muslimani iz Bosne.

foto: Wikipedia

3. Bela Crkva: Ovaj kamp je za političke zatvorenike. Njihov dnevni obrok podrazumeva 150 grama hleba napravljenog od kukuruznog brašna i 350 grama kuvanog graška.

4. Botovo: Ovaj kamp je smešten blizu bugarske granice. Podrazumeva zatvrenike koji su to zbog kršenja pravila ili pogrršnog dostavljanja kvota vladi. Oni rade na utvrđenjima na bugarskoj granici, kopanju kanala i antitenkovskim kanalima.

5. Skadarsko jezero: Ovaj kamp ima više od 10.000 zatvorenika. najvećim delom su to "Konformisti" iz Crne Gore i Južne Srbije. Oni rade na isušivanju kanala.

"Žive u lošim uslovima, loše su obučeni i konstantno rade u vodi. Smrtnost je jako visoka. Poslednje godine 65 zatvorneika je ubijeno kada su pokušali da pobegnu u Albaniju".

6. Jasenovac: 3.000 zatvorenika.

foto: Wikipedia

7. Kamp u blizini Mostara: Broj zatvorenika 2.200.

8. Smederevska Palanka: 3.000 zatvorenika.

"Osim ovih velikih koncentracionih logora, postoje i manji, njih 31, koje vode vlade različitih Republika Jugoslavije."

"Trenutno je više od 200.000 zatvorenika u ovim logorima. Broj zatvorenika je oko 85.000, dok broj zatvorneika koji pripadaju radničkoj klasi iznosi od 100 - 150 hiljada."

Podsetimo, Jasenovac se smatra za jedan od najstrašnijih konc-logora na evropskom tlu i stratišta hiljada Srba, Roma i Jevreja. Jasenovac, najveći logor u ustaškom sistemu logora. Otvoren je krajem avgusta 1941. i bio je operativan do kraja aprila 1945.

Dokumentacija pokazuje da je logor bio ogromnih dimenzija, odnosno da je bio u pitanju čitav kompleks, sastavljen iz pet manjih logora: Bročice, Krapje, Ciglana, Kožara, Stara Gradiška i Ciglana, koji je imao i krematorijum. Na području Jugoslavije postojalo je 70 koncentracionih logora.

Logor Jasenovac bio je prvi sistematski izgrađivani logorski kompleks na teritoriji NDH, jedini koji je neprekidno delovao sve do kraja njenog postojanja.

Vodile su se i vode se oštre polemike da li je Jasenovac Logor smrti ili radni logor. Međutim, ako je bio radni, postavlja se pitanje kako je u njemu život izgubilo toliko ljudi?

Broj žrtava u Jasenovcu konstantno je predmet spora između Zagreba i Beograda. Decenijama se u Hrvatskoj i Srbiji vode rasprave o broju žrtava koje su preminule u ovom logoru.

Prema Memorijalnom centaru koji je sastavio do sada najsveobuhvatniju poimeničnu listu žrtava, našlo se ukupno 83.145 žrtava. Od ovog ukupnog broja, 39.570 su bili odrasli muškarci, 23.474 odrasle žene i 20.101 deca.

Po nacionalnosti, prema ovom spisku, njih 47.627 su bili Srbi, 16.173 Romi i 13.116 Jevreji, dok su ostali bili Hrvati, Bošnjaci i drugi. Oni koji nisu bili Srbi, Romi ili Jevreji su ubijeni jer su bili antifašisti, stvarni politički neprijatelji, ili oni za koje se pretpostavljalo da to jesu.

Ipak, ima istoričara koji tvrde da je broj pobijenih u ovom stravičnom logoru i do deset puta veći.

BONUS VIDEO:

Tajlandska masaža

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.