Todor i Ana su mladi GENIJALCI koji su osvojili medalje na svetskom naučnom takmičenju! RASTUŽILO NAS JE IPAK ONO ŠTO SU NAM REKLI! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

pametna srbija

Todor i Ana su mladi GENIJALCI koji su osvojili medalje na svetskom naučnom takmičenju! RASTUŽILO NAS JE IPAK ONO ŠTO SU NAM REKLI! (VIDEO)

Pričali smo sa mladima nadama Srbije o stanju u nauci, ali i o pojavljivanju Cece u radnoj svesci za učenike i njihovim planovima za budućnost

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Na završenoj 25. internacionalnoj konferenciji mladih naučnika – svetskom takmičenju istraživačkih radova koje je ove godine održano u Beogradu – polaznici „Regionalnog centra za talente Beograd 2“ osvojili su 10 medalja i jednu specijalnu nagradu.

Pogledajte video:

Maturant Pete beogradske gimnazije, Todor Cvetanović osvojio je zlato na svetskom takmičenju iz biologije, ali se mediji nisu mnogo bavili ovom temom. Nakon apela na Fejsbuku, Todor je gostovao u raznim emisijama, a posetio je i redakciju Espresa. Pored njega, razgovarali smo sa Anom Radović, dobitnicom bronzane medalje iz oblasti životne sredine.

foto: Filip Plavčić

Kako nam je rekao, Todor je na ovom istraživanju radio dve godine, ali nije mogao ni da zamisli ovoliki uspeh.

Osvojio si prvo mesto na svetskom takmičenju iz biologije sa temom "Terapija raka pomoću svetlosti". Da li možeš da nam približiš temu kojom si se bavio i da li si mogao da zamisliš da ćeš "uzeti" zlato?

Todor: Poenta projekta je bila da se omogući kontrolisana dostava lekova u organizmu u smislu da mi određani lek apliciramo na tkivo koje želimo, i da na taj način izbegnemo nuspojave različitih lekova. Kategorija u kojoj sam se takmičio se ticala prirodnih nauke, biologije i hemije. Bavio sam se biomedicinskim istraživanjima, ali nisam mogao ni da sanjam da ću postići ovoliki uspeh.

Ana: Moj projekat se ticao oblasti zaštite životne sredine, a zvao se "Neutralizacija kisele rudničke vode jeftinim sorbentima". U svom projektu sam pokušala da kiselo rudničku vodu prečistim uz pomoć sorbenata koji su ustvari otpadi iz raznih industrija. Na taj način pomažemo životnoj sredini, i prečišćavanjem i reciklažom.

foto: Filip Plavčić

Da li ste imali tremu i kakva je bila reakcija okoline na vaš uspeh? Ko vam je bila najveća podrška?

Todor: Imao sam tremu, iako smo se spremali dosta za ovo takmičenje. Najveću podršku sam dobio od porodice i prijatelja.

foto: Filip Plavčić

Ana: Okolina je bila ponosna na mene, i porodica i prijatelji i škola. Svi su bili veoma zadovoljni i bili su mi velika podrška.

Vaš uspeh je na neki način ostao u "medijskom mraku". Kako ste reagovali na to i da li smatrate da se premalo pažnje poklanja stvarima poput nauke?

Todor: Nažalost, danas su određene stvari u fokusu, a ne bi trebalo. Nakon objava na Fejsbuku, mi smo dobili podršku u svim medijskim kućama koje su nas pozvale.

Ana: Ovakvim stvarima se uspeh poklanja samo jednom godišnje, iako mi radimo tokom cele godine. Nauci generalno treba posvetiti mnogo više pažnje..

foto: Filip Plavčić

Gde sebe vidite u budućnosti za 20 godina? Da li je to Srbija ili inostranstvo?

Todor: Ja sebe vidim u biomedicinskim istraživanjima, ali ne u Srbiji jer je stanje u nauci katastrrofa. Imao sam sreću nađem mentorku jer nije izašao konkurus od 2010. godine što je poražavajuće. Osnovne studije ću završiti ovde, a posle ću verovatno otići. Ukoliko se steknu uslovi, uvek mogu da se vratim.

Ana: U Srbiji za biofiziku nema uslova, tako da ću otići u inostranstvo jer ne želim sebe da ograničavam faktorom koje nije moje znanje što je poražavajuće.

Podsećamo, srednjoškolci iz 30 zemalja takmičili su se s 192 rada u šest kategorija: informatika, inženjering, matematika, fizika, zaštita životne sredine i prirodne nauke. Osim Todora, zlatne medalje osvojili su Marija Pinjić, Katarina Stanković i Ana Mijušković, srebrne medalje Sara Milošević i Aleksandar Vujčić, bronzane Ana Radović, Aleksandra Gazikalović, Uroš Filipović i Veljko Đondović, a specijalnu nagradu Dimitrije Rajčić.

Sledeće godine, domaćin mladim istraživačima iz celog sveta je Malezija.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.