SRPSKI VOJNICI POLAŽU CVEĆE NA GROB DRAŽI: A šta bi rekli na ovaj POHOD u kome su četnici pobili 1.000 ŽENA I DECE?
Foto: Wikipedia

stravično

SRPSKI VOJNICI POLAŽU CVEĆE NA GROB DRAŽI: A šta bi rekli na ovaj POHOD u kome su četnici pobili 1.000 ŽENA I DECE?

Pokolj u bjelopoljskom srezu januara 1943. godine je bio ratni zločin etničkog čišćenja koji su počinile četničke jedinice pod vodstvom Pavla Đurišića nad muslimanskim stanovništvom u okolini Bijelog Polja

Objavljeno:

Vest da su srpski vojnici položili cveće na grob Draže Mihajlovića na Ravnoj gori zapanjila je javnost.

Iako se ne zna ko brojčano dobija u borbi četnici-partizani u Srbiji, složićemo se da zločini koji su počinili ravnogorci i koji su istorijska datost bacaju na ovu pojavu upozoravajuće svetlo.

Pored onog zlodela počinjenog u srpskom selu Vranić, o čemu je Espreso pisao OVDE, OVDE, OVDE i OVDE, jedan od najvećih četničkih pokolja odigrao se u blizini Bijelog Polja, gradića na severu Crne Gore, koji je specifičan po stravičnom faktu: izrazito visok udeo majki i dece među žrtvama.

Pokolj u bjelopoljskom srezu januara 1943. godine bio je ratni zločin etničkog čišćenja koji su počinile četničke jedinice pod vodstvom Pavla Đurišića nad muslimanskim stanovništvom u okolini Bijelog Polja.

Bio je deo veće ideje etničkog čišćenja. Ravnogorski ideolozi predvideli su etničko čišćenje određenih oblasti radi etničkog homogenizovanja Velike Srbije kao temelja buduće Jugoslavije.

Mihailović je u depeši izbegličkoj vladi u Londonu septembra 1941. izložio svoj program koji uključuje etničko čišćenje.

foto: Nemanja Pančić / Ilustracija

"Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije - Crne Gore - Bosne i Hercegovine - Srema - Banata i Bačke".

Ovo je pisalo u Mihailovićevoj instrukciji Đurišiću od 20. decembra 1941.

Na teritoriji buduće države živeti će Samo Srbi, Hrvati i Slovenci. Nacionalnih manjina ne može biti - zaključeno je na jednoj od četničkih konferencija.

Nakon što je izvršio akciju kod Bijelog Polja, ovakav je izveštaj podneo Mihajloviću:

"Akcija na desnoj obali Lima u srezu Bjelopoljskom završena je. Ista je izvedena tačno po utvrđenom planu. Rezultat ove borbe je:

1) Potpuno su uništena sledeća muslimanska sela (Sekcije: Plevlje, Sjenica, Peć i Kolašin): Voljevac, Gubovača, Radijelja, Ušanovići, Presečenik, Batuiiće, Donji Vlah (sekcija Plevlje), Mirovići, Solja, Radojeva Glava, Mediše, Pobretiće, Donja Kostenica, Stablo, Vrh, Zminjac, Sipovice, Negobratina, Osmanbegovo selo, Dupljaci, Jasen, Koštice, Kaševar, Ivanje, Godijevo, Žilići, Gornja Crnca, Gornji Radulići, Vrba, Crhalja, Kradenik, Sipanje, Ličine (Sekcija Sjenica—Peć) Ukupno 33 sela.

2) Žrtve: Muslimana boraca oko 400 (stotine) Žena i dece oko 1.000."

Pokolj u bjelopoljskom srezu se pominje u presudi četničkom vođi generalu Mihailoviću.

Kakvo je vaše mišljenje?

Bonus video:

GURKANJE ZA GOVORNICOM: Posle ovoga je Djilas napustio sednicu gradske skupštine

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.