OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM: Srbija je zemlja duge i bogate ANTIFAŠISTIČKE tradicije!
Foto: Beta / Miloš Miškov

9. maj

OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM: Srbija je zemlja duge i bogate ANTIFAŠISTIČKE tradicije!

Ovako je ovaj lep praznik obeležen u našoj zemlji

Objavljeno:

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, 9. maj, obeležen je danas širom Srbije. Venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali položio je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i komandanta Garde Vojske Srbije general-majora Milomira Todorovića. - Neka je večna slava herojima koji su pobedili najveću pošast u istoriji čovečanstva i svojim životima platili visoku cenu slobode. Večno zahvalna Srbija -, napisao je Selaković u spomen knjizi a prenelo Ministarstvo odbrane. Povodom Dana pobede nad fašizmom, delegacija koju je predvodio ministar za rad Zoran Djordjević položila je venac na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu i na tamošnji Spomenik palim crvenoarmejcima.

Dan pobede
Dan pobede foto: Beta / Miloš Miškov

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici grada Beograda, predstavnici Republičkog odbora SUBNOR-a, ambasada Rusije, Belorusije, Azerbejdžana, Ukrajine, kao predstavnici boračkih udruženja i građani.

Dan pobede
Dan pobede foto: Beta / Miloš Miškov

Dan pobede obeležen je i drugde u Srbiji, kod vojnih sposmenika i mesta stradanja. Na spomenik rudarima, borcima Narodnooslobodilačke borbe na brdu Kukavica iznad Kosovske Mitrovice, venac su položili zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Dušan Kozarev, predstavnick lokalne vlasti Aleksandar Spirić i predstavnicima SUBNOR-a ; i Društva srpsko-ruskog prijateljstva. Kozarev je rekao da je "vrlo verovatno da o nacizmu i fašizmu danas ne bismo govorili kao o pobedjenom zlu, da tu pobedu nije izvojevala Crvena armija, i da stravičnu cenu te pobede nije ljudskim životima platio ruski narod". Iznad spomenika rudarima na brdu "Kukavica" vijorile su se zastave Srbije i Rusije, a u Severnoj Mitrovici su bile fotografije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kozarev je još rekao da bi "danas, u vreme kada se relativizuju mnoge vrednosti koje je čovečanstvo gradilo vekovima i milenijumima.., mnogi želeli da zaboravimo da je u istoriji bilo nedvosmislenih sukoba dobra i zla, i da smo Rusi i mi u tim sukobima uvek bili na strani dobra". - Srpski narod je ponosan na svoju antifašističku tradiciju, a i danas se gnuša svih ideologija zasnovanih na mržnji i negaciji drugih -rekao je Kozarev i dodao da se nada da će Evropa koja je bila poprište dva svetska rata, ostati verna antifašizmu i da će Srbija biti ravnopravni deo takve Evrope.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.