U HRTKOVCIMA SU MLATILI PRAZNU SLAMU, KORDON POLICIJE JE BLOKIRAO POLA SREMA, a evo koliko nas je to koštalo! (FOTO)
Kordon policije na ulasku u Hrtkovce, Foto: Filip Plavčić

je li moralo?

U HRTKOVCIMA SU MLATILI PRAZNU SLAMU, KORDON POLICIJE JE BLOKIRAO POLA SREMA, a evo koliko nas je to koštalo! (FOTO)

Spekulisalo se o brojki od 1.500 policajaca

Objavljeno: 15:52h
Suzana Trajković

Hrtkovci su prošlog vikenda bili ubedljivo najbezbednije mesto u Srbiji.

Već kod Rume, na izlazu sa auto-puta bio je prisutan veliki broj policajaca, barem njih stotinu. Ipak, prava blokada usledila je na ulasku u Hrtkovce, kod Jarka, gde je bilo i više stotina policajaca.

U ovo sremsko selo rumske opštine na Đurđevdan se moglo ući samo sa ličnom kartom, a policaja je pokrivala sve drumove i poljske puteve pa se do sela nije moglo ni kroz šumu, ni preko oranica.

Spekulisalo se o brojki od 1.500 policajaca. Ipak, iako je to bila jedna od informacija interesantna medijima, ubrzo je demantovana.

Naime, načelnik policije Sremske Mitrovice, Đura Mandić, izjavio je da su se u medijima pojavile netačne informacije o angažovanju pripadnika MUP-a u Hrtkovcima.

Opsadno stanje
Opsadno stanje foto: Beta/ Dragan Gojić

- Apsolutno su netačne informacije koje su se pojavile u medijima da je u Hrtkovcima trenutno angažovano 1.500 policajaca, jer je broj pripadnika MUP-a, koji su trenutno na terenu, tri puta manji. Policija je raspoređena na više lokacija, jer pokrivaju nekoliko pravaca iz kojih se može ući u Hrtkovce. Priče o opsadnom stanju su preuveličane, jer je angažovano onoliko policajaca koliko je bilo neophodno da se odluka o zabrani svih skupova u Hrtkovcima u potpunosti sprovede, naravno u skladu sa zakonom - rekao je on za medije.

I zaista, na terenu se moglo videti nekoliko stotina policajaca, tačnije negde oko 500.

Ono što bi verovatno svakoga zainteresovalo jeste koliko je koštala čitava ujdurma koja se podigla oko šake radikala koje čak ni meštani sremskog sela više ne shvataju za ozbiljno.

Iz Nezavisnog sindikata policije kažu da policija Sremske Mitrovice broji 800 zaposlenih, od kojih su njih 400 pripadnici Interventne jedinice policije.

Naime, policijski službenici u Srbiji koji obavljaju svoje poslove na obezbeđivanju visoko rizičnih skupova za taj posao dobijaju dnevnice od 150 dinara. Ipak, i pet odsto na platu za angažovanje, što je oko 2.500 dinara dobijaju pripadnici IJP-a.

Među policajcima koji su obezbeđivali ovaj skup većinu čine pripadnici IJP-a, kaže za Espreso Velimir Lukić iz Nezavisnog sindikata policije. Kako kaže, o tačnom broju koji je obezbeđivao sindikat nema podataka.

Tako smo se, oslanjajući se na izjavu Đure Mandića, načelnika policije Sremske Mitrovice koji je rekao da skup nije obezbeđivalo 1.500 policajaca već tri puta manje, oslonili na brojku od 500 policajaca. Ako se uzme u obzir to da su u većini bili pripadnici IJP-a, kojih u Mitrovici ima 400, a koji su za ovaj angažman dobili 2.500 + 150 dinara, dolazimo do sume od 1.060.000 dinara. Ostalih 100 policajaca dobilo je samo minimalne dnevnice kao bonus na platu u iznosu od 150 dinara, što je još 15.000 dinara.

Tako grubom matematikom, i oslanjanjem na izjave nadležnih dolazimo do 1. 075.000 dinara koje su potrošeni na obezbeđivanje skupa u Hrtkovcima i sprečavanje Vojislava Šešelja i nekoliko radikala da uđu u ovo sremsko selo.

Kada bi se za ozbiljno uzela pisanja pojedinih medija koji su objavili broj od 1.500 policajaca, došli bi smo do još apsurdnije sume.

Da li je i trošak od više od jednog miliona zaista bio potreban svedoči i izjava Vojislava Šešelja koji je rekao da nisu bili potrebni kordoni, već samo nekoliko policajaca za obezbeđivanje skupa, jer on nije planirao da sprovodi nikakvo nasilje.

Bonus video:

Aleksandra Jerkov obraćanje medijima na putu za Hrtkovce


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.