KOLIKO MESTA IMA NA KOM FAKULTETU? Raspisan konkurs, brucoši na potezu!
Konkurs za upis na fakultete u Beogradu, Foto: aleksandar jovanović

važne odluke

KOLIKO MESTA IMA NA KOM FAKULTETU? Raspisan konkurs, brucoši na potezu!

Ukoliko mesta na budžetu ne budu odobrena, rečeno je, dodaće se broju samofinansirajućih studenata

Objavljeno:

Raspisan je konkurs za upis studenata u narednu školsku godinu a Vlada Srbije tek treba da potvrdi broj akademaca koji će od jeseni biti finansirani iz republičkog budžeta.

Kao što je najavljeno, Univerzitet u Beogradu je izašao u javnost s konkursom za upis studenata za školsku 2018/2019. godinu poslednjeg dana aprila, ostavljajući dovoljno vremena budućim brucošima da se opredele koji od 31 fakulteta će upisati u junskom ili septembarskom prijemnom roku.

Obnarodovan je konkurs za najmasovnije – osnovne i integrisane akademske studije, dok će za master, specijalističke i doktorske, kako je navedeno, biti objavljen kasnije.

Svaki fakultet izašao je sa upisnim kvotama za studente koji će biti finansirani iz budžeta, kao i s brojem samofinansirajućih, ali je uz konkurs objavljena i napomena da Vlada Republike Srbije nije donela odluku o broju studenata za upis u prvu godinu studijskih programa koji se finansiraju iz budžeta.

Ukoliko mesta na budžetu ne budu odobrena, rečeno je, dodaće se broju samofinansirajućih studenata.

Šta ova napomena znači?

Ako, na primer Građevinskom fakultetu, koji je raspisao konkurs za upis 280 studenata finansiranih iz budžeta i 120 samofinansirajućih, vlada ne odobri pomenutih 280 nego, recimo, 240, uprava Građevinskog fakulteta će povećati broj samofinansirajućih na 160 mesta.

Prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Nada Kovačević kaže da ova neusklađenost vladine odluke o broju studenata koji će biti finansirani iz budžeta s objavljivanjem konkursa univerziteta nije neuobičajena. I prošle godine vlada je kasnije donela odluku o broju budžetskih studenata i uglavnom je prihvatala već saopštene brojeve iz konkursa.

Bonus video: Predsednik Vučić stigao u na Tehnički fakultet u Kosovskoj Mitrovici gde će razgovarati sa srpskim zvaničnicima

(Espreso.co.rs/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.