LEČILA DECU GODINAMA SA LAŽNOM DIPLOMOM! Slučaj prevarantkinje iz Vršca uzburkao javnost
Prevarantkinja nam je lečila decu, Foto: Shutterstock

lažna doktorka

LEČILA DECU GODINAMA SA LAŽNOM DIPLOMOM! Slučaj prevarantkinje iz Vršca uzburkao javnost

Početkom aprila, Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja razotkrio je ovu prevarantkinju

Objavljeno:

Višnja Đumić (32) iz Vršca godinama je radila kao lekar na pedijatriji Opšte bolnice u tom gradu bez diplome Medicinskog fakulteta, piše "Blic".

Đumićeva je bila zaposlena kao doktor medicine u Službi pedijatrije sa neonatologijom, a decu je "lečila" od decembra 2015. godine do 3. aprila 2018. godine. Prvo kao pripravnica volonterka, a nakon što je prošla pripravnički staž i kao doktor medicine. Početkom aprila, Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja razotkrio je ovu prevarantkinju.

- Na osnovu falsifikovane diplome doktora medicine, u martu 2016. godine Đumićeva je potpisala ugovor o volonterskom obavljanju pripravničkog staža i polaganju stručnog ispita u cilju pripreme i osposobljavanja za samostalni rad - stoji u prijavi koju je Ministarstvo zdravlja podnelo Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu.

Nakon potpisanog ugovora o stručnom osposobljavanju, lažna doktorka pribavila je i falsifikovanu potvrdu i uverenje kao da je položila stručni ispit za doktora medicine pred komisijom Ministarstva zdravlja. Ona je tako sve vreme, svesno, lažnim prikazivanjem činjenica dovela i održavala u zabludi rukovodstvo ove bolnice. Zahvaljujući prevari kojom se poslužila, rukovodstvo sa Đumićevom potpisuje dva ugovora. Prvo ugovor o radu na određeno vreme 1. februara 2017. godine i ugovor na neodređeno vreme 14. jula 2017. godine.

Kako piše ovaj portal, Đumićeva je zaista upisala Medicinski fakultet školske 2005/06. godine, ali je položila ispite samo iz prve godine.

Prevara je otkrivena kada je Opšta bolnica u Vršcu februara ove godine dostavila Ministarstvu Zahtev za saglasnost na specijalizaciju iz pedijatrije za dr Višnju Đumić, shodno planu specijalizacije za 2018. godinu i uz zahtev priložila kompletnu dokumentaciju.

Lekarka je razotkrivena!
Lekarka je razotkrivena! foto: Shutterstock

Zaposlenima u Antikorupcijskom timu Ministarstva zdravlja bila je sumnjiva dokumentacija, a nakon provere je utvrđeno da lažna doktorka nije podnela ni zahtev ni dokumentaciju Ministarstvu za polaganje stručnog ispita, pa ga samim tim nije ni polagala. Dalje je utvrđeno da Ministarstvo nije izdalo potvrdu o položenom stručnom ispitu za doktora medicine na ime Višnje Đumić, već na ime Mirjane Tomić iz Novog Sada. Uverenje o podnetom zahtevu za polaganje stručnog ispita takođe nije izdato na ime lažne doktorke, već na ime izvesne Milice Belić iz Beograda.

Kako saznajemo, nakon što je uhvaćena i pošto su joj predočeni dokazi, Đumićeva je sve priznala istražnim organima. Ona je priznala da je falsifikovala diplomu i drugu dokumentaciju. Rekla je i da je falsifikovana dokumenta nabavila od izvesnog Marka iz Novog Sada za novčanu naknadu. Njen predmet Ministarstvo zdravlja predalo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu i ona će najverovatnije biti optužena za prevaru.

Deca su, srećom, dobro, RFZO oštećen za više od milion dinara

Višnja Đumić je godinu dana radila kao doktor medicine, "lečeći" bolesnu decu. Na sreću, posledica po zdravlje dece nije bilo, bar da je poznato, ali je naneta finansijska šteta. Đumićeva je izvršila krivično delo prevara, a kako je navedeno u prijavi, sve u nameri da sebi pribavi imovinsku korist.

Za vreme koje je provela u Službi pedijatrije sa neonatologiojom, Đumićeva je nezakonito zaradila 1.113.246 dinara, a na štetu Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i Opšte bolnice u Vršcu.

Bonus video: Majstori plesa Katarina i Lazar izvode tačku u našem studiju

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.