SRBIN PEKAO PAPRIKE U KANADI, TUŽILI GA, A SAD TRAŽI ODŠTETU OD 15 MILIONA DOLARA: Neverovatna priča o Goranu koji pobeđuje ceo sistem
Dospeo na sud zbog pečenja parika, Foto: Dragana Udovičić

samo jako!

SRBIN PEKAO PAPRIKE U KANADI, TUŽILI GA, A SAD TRAŽI ODŠTETU OD 15 MILIONA DOLARA: Neverovatna priča o Goranu koji pobeđuje ceo sistem

"Nije tačno da sam tražio tu sumu. Tražio sam 15 miliona dolara! Teraćemo se, gospodo, do kraja, to sam im rekao!"

Objavljeno:

Goranu Rosiću, verovatno jedinom Srbinu koji je dospeo na sud zbog pečenja paprike u vlastitom dvorištu, ni gotovo godinu dana procesa protiv njega, nadležni državni organi još nisu uspeli da pronađu krivicu i kazne ga. Štaviše, Rosić je uspeo ceo slučaj da preokrene u svoju korist.

Kada se prošlog leta bračni par Rosić našao licem u lice sa kanadskim pravosudnim organima samo zbog toga što je hteo da napravi domaći ajvar pekući paprike na starinski srpski način, vest o tome postala je udarna u skoro svim domaćim medijima.

Komšinica ga je prijavila, vatrogasci su brže-bolje dojurili u njegovo dvorište, a ubrzo je usledila i tužba. Pretila mu je kazna od 50.000 dolara – posebno njemu, posebno njegovoj supruzi ili zatvorska kazna od godinu dana u slučaju da ne plati.

Proradio srpski inat

Prošle godine tvrdio je da neće dati ni jedan jedini cent. Do dana današnjeg ostao je dosledan. Na kraju su čak morali da ga udalje iz sudnice zato što je, kako Rosić za BKTVNews kaže, jedan od vatrogasaca priznao da je fotografija roštilja u njegovom predmetu podmetnuta.

„Jedina opcija im je bila da smisle nešto protiv mene. Odmah sam u sudnici rekao: „Gospodine sudija, imate čistu situaciju, vidite da je ova fotografija lažna, zahtevam da se suđenje protiv mene odmah prekine“, dodaje Rosić priznajući da ga je sudijin odgovor iznenadio, ali ne i obeshrabrio.

„Rekao mi je da će me, ako me uhvati da lažem, kazniti posebno zbog pečenja paprike, posebno zbog prevare suda“, objašnjava on.

Na kraju, sudija je odustao od izricanja kazne zatvora Goranu, ali ga je sankcionisao sa 305 dolara, a takođe i njegovu suprugu istom sumom novca. Međutim Rosić se nije tako lako predao. Odmah je uložio žalbu, te je 13. marta ove godine njegov slučaj dospeo i na Viši sud.

„Tu nas je sačekao advokat opštine u kojoj stanujem. Rekao je sudiji da sam bio u opštini da tražim pet miliona dolara odštete zbog toga što sam neosnovano kažnjen“, ističe Goran navodeći da je ovo još jedna u nizu gnusnih laži u ovom procesu.

„Nije tačno da sam tražio tu sumu. Tražio sam 15 miliona dolara! Teraćemo se, gospodo, do kraja, to sam im rekao!“

Bile su muke sa prevodiocima koji su pogrešno prevodili
Bile su muke sa prevodiocima koji su pogrešno prevodilifoto: fonet

Muke sa prevodiocima

Da stvari budu još komplikovanije i da ceo slučaj bude još zanimljiviji, Rosićima kao da je bilo onemogućeno da prate sudski postupak na srpskom jeziku.

“Doveli su nam prvo Hrvaticu kao prevoditeljku, a zatim Mađaricu. Žena ne zna ni reč srpskog, ni bosanskog, ni hrvatskog! Pitao sam je odakle je, a ona kaže “Iz Severne Srbije, iz Segedina”. Zamislite taj bezobrazluk! Nema smisla, morao sam sudiju da ubeđujem da je Segedin u Mađarskoj”, priča naš sagovornik.

Još veća ironija je što su Rosićima, nakon Mađarice, doveli Albanca da im bude prevodilac. Sudija je na Rosićevo insistiranje, zbog nepoštovanja prava prevoda na maternji jezik morao da bude izuzet iz postupka, tvrdi Goran.

Taman kada se sudska ujdurma malo stišala, Rosić je odlučio da ponovo napravi zapršku. Ovoga puta ne u sudu sa argumentima i dokumentacijom, već u dvorištu sa paprikom. Opet.

“U oktobru prošle godine vatrogasci su opet došli, to je bila nedelja ujutru, sećam se, dolazi kamion ispred moje kuće, izlazi neka žena. Odmah sam znao u čemu je stvar i odmah sam joj rekao – pre nego što pokušate da uradite to što želite, moram da Vas pitam – imate li vi ovlašćenje da upadate na moj posed? Znala je da nema, pa je pozvala policiju da to učini umesto nje”, kaže Rosić.

Ubrzo zatim došla su dva policajca. Uveo ih je u dvorište i prstom pokazao da pogledaju prozore na susednoj kući. Bile su, kaže, ugrađene dve kamere kako bi ga snimali sve što radi.

“Onog trenutka kada sednete u auto i krenete odavde imate 30 minuta da se ove kamere uklone. Ako vi, gospodo policajci, to ne učinite, ja ulazim, skidam ih i lomim, neće moju porodicu i mene niko špijunirati. Policajac je ušao unutra kod te komšinice i potrgao kamere”, ističe Goran.

Rosić je, inače, trenutno u Beogradu. Doneo je iz Kanade celu roštiljsku aparaturu u Srbiju.

Bonus video: NI DŽENTLEMENI NISU VIŠE ŠTO SU NEKADA BILI! A lepo mu je rekla da je rupa prevelika!

(Espreso.co.rs / BKtvnews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.