RAT STANARA STEPE I CRKVE SE NASTAVLJA: SPC tvrdi da ima dozvole i saglasnost stanara, oni žestoko odgovaraju
Spor oko izgradnje crkve brvnare, Foto: Zorana Jevtić

neslaganje

RAT STANARA STEPE I CRKVE SE NASTAVLJA: SPC tvrdi da ima dozvole i saglasnost stanara, oni žestoko odgovaraju

"Verujemo da će predstavnici SPC, uprkos svemu, prisustvovati sledećem sastanku, koji je zakazan za dve nedelje u prostorijama GO Voždovac"

Objavljeno:

Nakon što su stanari Stepe Stepanovića podigli glas protiv izgradnje verskog objekta umesto Doma zdravlja, SPC se oglasila saopštenjem da je crkva potpuni vlasnik parcele na kojoj će se graditi crkva brvnara, kao i da je "postupajući po zahtevima desetina stanara pribavila sve dozvole za izgradnju crkve posvećenoj prepodobnoj mati Angelini".

"Patrijaršija Srpske Pravoslavne Crkve je uz veliku finansijsku pomoć ljudi dobre volje, ali i znatnog broja vernika iz naselja „Stepa Stepanović“, prikupila sredstva za izgradnju crkve brvnare, koja će nesumnjivo oplemeniti prostor u ovom novom naselju Opštine Voždovac" - stoji u saopštenju patrijaršije.

No, kako se građani bune jer je navodno ovim osujećen prostor za izgradnju Doma zdravlja, dodaje se i sledeće:

- Srpska Pravoslavna Crkva se nikada nije protivila izgradnji objekata za druge namene u pomenutom naselju. Sve ono što je stanovnicima potrebno, crkva će i podržati.

- Patrijaršija Srpske Pravoslavne Crkve ni na koji način ne može da učestvuje u dijalogu koji se vodi između predstavnika Opštine Voždovac i pomenutog udruženja, a po pitanju navodnog nerealizovanja određenih ugovornih obaveza, kojima se uređuju odnosi između nadležnih državnih organa kao prodavaca stanova u ovom kompleksu i nezadovoljnih pojedinaca – stanara koji pripadaju navedenom udruženju - navodi se u saopštenju Patrijaršije.

Na sastanak koji je ovim povodom organizovan u opštini niko iz SPC nije prisustvovao, tvrde iz udruženja stanara. Oni su se tim povodom ponovo obratili javnosti:

"Sa žaljenjem konstatujemo da se spomenutom sastanku, od pozvanih učesnika, jedino nisu odazvali predstavnici Srpske pravoslavne crkve (dalje: SPC). Stoga, apel iz našeg Dopisa, koji je inicirao organizovanje sastanka ("da se u dostojanstvenom i ljudskom razgovoru, pokuša postizanje dogovora"), nije mogao biti realizovan.

Smatramo da neutemeljeni napadi na građansko udruženje, sadržani u Saopštenju Patrijaršijske upravne kancelarije, nisu primereni instituciji kao što je Crkva. Žao nam je što je dijalog, kojem težimo i za koji i dalje smatramo da je jedini ispravan put rešavanja problema, SPC u kontekstu naselja Stepa Stepanović degradirala na nivo monologa kroz napade. Smatramo da takav odnos prema građanskom udruženju i sam manir izražavanja, ne priliči Patrijaršiji.

Upozoravamo da se ovakvim javnim nastupima ozbiljno podriva višegodišnje izgrađivano jedinstvo građana ovog naselja i još više unosi razdor, neprijateljstvo, nesloga u ovaj deo Beograda. Pored toga, sa žaljenjem konstatujemo da se u Saopštenju kancelarije svesno navode netačni podaci o povodu i pojedinostima izgradnje spornih crkvenih objekata, u delu u kojem se spominju aktivnosti stanara naselja.

Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović iskreno se nada da stav SPC izložen u tekstu njihovog Saopštenja, po kojem "ni na koji način ne može da učestvuje u dijalogu", nije konačan. Verujemo da će nadležni u SPC ovaj stav ubrzo promeniti, da će iznaći snage da se izdignu iznad običnih ljudskih slabosti, da će pronaći način da se približe građanima ovog naselja. Udruženje ponovo poziva na dobronamerni, ljudski, dostojanstveni dijalog. Samo razgovorom, uz uvažavanje potreba i interesa svih strana u ovom problemu, uz ljubav prema ljudima i poštovanje njihovih sloboda, zasigurno se mogu prevazići nastali problemi.

Zato verujemo da će predstavnici SPC, uprkos svemu, prisustvovati sledećem sastanku, koji je zakazan za dve nedelje u prostorijama GO Voždovac.

Nadamo se da će nadležni unutar Patrijaršije biti dovoljno mudri da za sada ne započinju bilo kakve radove na izgradnji crkve brvnare, zvonika sa palionicom sveća i parohijskog doma sa kontlarnicom. U naselju Stepa Stepanović bi to, imajući u vidu trenutno stanje, moglo izazvati mnogobrojne, u tom smislu i nepredviđene reakcije stanara.

Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović podseća da insistira na ispunjenju odluka države (Ministarstva građevine) i tzv. Radne grupe iz 2014. godine, u kojima je predviđena neophodnost izjašnjavanja građana pre početka izgradnje spornih crkvenih objekata. Tako bi oni, izglasavanjem, dobili svoj puni legitimitet. Pored toga, svaki razgovor i bilo kakav mogući dogovor, predstavljaju mnogo bolje rešenje od nasilnog započinjanja izgradnje i neizbežnog pokretanja mehanizama građanskog delovanja, onog koje Udruženje uspešno sprovodi već šest godina.

U ovom slučaju, pokretanje spomenutih mehanizama stvorilo bi, pored ostalog, u javnosti ružnu sliku o nemogućnosti nadležnih u Patrijaršiji da se nose sa izazovima savremenog društva, koje teži transparentnosti, poštovanju građanskih prava i sloboda, uz uvažavanje različitosti" - stoji u saopštenju.

Bonus video:

KAD PALMA SLAVI 1. MAJ: Čestitao svima uz zlatnog harmonikaša, a evo kako je to izgledalo

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.