Ministar prosvete oštro reagovao: Stihovi Cecine pesme biće izbačeni iz udžbenika, ODGOVORNI ĆE BITI KAŽNJENI
Mladen Šarčević, Foto: Fonet

skandal

Ministar prosvete oštro reagovao: Stihovi Cecine pesme biće izbačeni iz udžbenika, ODGOVORNI ĆE BITI KAŽNJENI

Ministar je rekao da je sramota da stihovi šunda i turbo folka budu u školskom udžbeniku

Objavljeno: 03.05.2018. 09:19h
  • 71

Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je da će zadatak sa stihovima pevačice Svetlane Cece Ražnatović koji se našao u radnoj svesci za peti razred biti izbačen.

Ministar je rekao da je sramota da stihovi šunda i turbo folka budu u školskom udžbeniku.

Stihovi pevačice narodne muzike našli su se u jednom od zadataka u kojem se uče padeži. Stihovi glase: "A sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo...".

Svetlana Ceca Ražnatović
Svetlana Ceca Ražnatovićfoto: Aleksandar Jovanović Cile

- Ovaj zadatak biće izbačen iz radne sveske, a onaj ko je napravio propust biće kažnjen. Sramota je da stihovi šunda i turbo folka budu u školskom udžbeniku. O muzici koju učenici slušaju van škole neka brinu roditelji, a na časovima će se učiti korisne i važne lekcije. Svesku je izdao BIGZ, ali oni će to izbaciti po nalogu direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) - kaže Šarčević.

On navodi da mu je direktor ZUOV rekao da članovi komisije koji su kontrolisali udžbenike nisu prepoznali ove rečenice.

- Oni tvrde da nisu znali da je ovo Cecina pesma, ali onaj ko je napravio ovu glupost biće kažnjen. Živimo u društvu u kojem se potencira ovakva vrsta muzike koju ja iskreno ne volim i ne podržavam. U svakom slučaju, ovome u školama nije mesto - naglašava ministar.

Mladen Šarčević
Mladen Šarčevićfoto: Nebojša Mandić

Glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ školstvo, Olivera Đikanović, kaže za "Novosti" da je u pitanju radna sveska za srpski jezik i da nije reč o grešci, već su svesno izabrani baš ti stihovi.

- Autor je smatrao da je najbolje da deca uče iz primera iz svakodnevnog života, a nigde nije navedeno ime pevača - kaže ona.

Ona dodaje da je malo licemerno, jer ako je toliko ljudi prepoznalo, znači da se to sluša.

- Popularna kultura je bliska deci, ukoliko je ishod da se nauči vokativ, onda tu ne vidim problem. Ovo je jedini naš udžbenik koji je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja odobrio bez ijedne greške i nije vraćan na doradu. To nam je potvrda da smo posao dobro uradili - smatra Đikanović.

Bonus video: Nemaštinu i bol porodice iz Rume reči ne mogu da opišu (FOTO)

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media