PRVA GEJ SLIKOVNICA USKORO I KOD NAS: Dele se besplatno, a opisuju život mališana s dve mame i dve tate!
Prva gej slikovnica u regionu, Foto: Printscreen/Facebook

uskoro

PRVA GEJ SLIKOVNICA USKORO I KOD NAS: Dele se besplatno, a opisuju život mališana s dve mame i dve tate!

Slikovnicu čine priče Roka i Ane, četvorogodišnjaka koji idu u vrtić, putuju sa porodicom…

Objavljeno: 09:47h

“Roko voli kad mu mame čitaju priču za laku noć” ili “Ana je srećna jer ima najbolje tate na svetu”, samo su delovi slikovnice o istopolnim roditeljima, prve ovog tipa u regionu.

Slikovnica je namenjena deci predškolskog uzrasta, njeno štampano izdanje već se podelilo u Hrvatskoj, a besplatno je svima u regionu dostupna u onlajn formi. Svoje predstavljanje imala je nedavno i u Beogradu, a planovi autora su da uskoro izađu i sa srpskom verzijom.

Život u duginoj porodici

Slikovnicu čine priče Roka i Ane, četvorogodišnjaka koji idu u vrtić, putuju sa porodicom… Jedino po čemu se razlikuju je to što Ana ima dvojicu tata, a Roko dve mame. Tako je svakodnevica Roka, koji živi sa mamom Lucijom i mamom Ines, kao i Ane, koja ima tatu Tomislava i tatu Darka, predstavljena na po desetak strana, piše Blic.

Kako se navodi u slikovnici, ove dve porodice nekome umeju biti neobične. Ali, “Roku to ne smeta jer obe mame vole da peku palačinke s bananama koje on obožava”, a “Ani to nikada nije smetalo jer ima dvostruko više ramena za nošenje kad se umori od hodanja”.

Takođe, oba junaka primećuju da puno dece u vrtiću ima mamu i tatu, dok oni imaju “duginu obitelj”, mada još ne razumeju zašto.

Javnost u Srbiji se ne oglašava

Ova, prva hrvatska slikovnica o istopolnim roditeljima predstavljena je nedavno u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, a za razliku od bure koju je to izdanje izazvalo u hrvatskoj javnosti, u Srbiji je njena prezentacija protekla prilično mirno, gotovo nezapaženo.

Tom prilikom, jedan od autora, Ivo Šegota, kao i koordinator udruženja “Dugine obitelji” Daniel Martinović, naglasili su da je cilj slikovnice jačanje socijalne integracije dece koja imaju istopolne roditelje, te promovisanje tolerancije i poštovanja različitosti.

Ona se u Srbiji neće naći u slobodnoj prodaji, već će svim zainteresovanima biti dostupno njeno elektronsko izdanje, a slična situacija je i u Hrvatskoj.

Deljenje školama i vrtićima

Prema rečima Martinovića, prvih 500 slikovnica u Hrvatskoj podeljeno je za svega mesec dana. One su uglavnom dodeljene školama i vrtićima, koji su pokazali interes i zatražili je.

Ipak, sama najava ovakvog poteza na noge je podigla članove udruženja Vigilare koji su pisali ministarki obrazovanja Blaženki Divjak, piše hrvatski “Večernji list”.

– Udruženje “Dugine obitelji” javno je istaknulo da neće samoinicijativno slati slikovnice, već da će slikovnica biti dostupna svima koji je žele nabaviti tako da nemam nameru mešati se u lične odluke roditelja i njihove dece – poručila je ministarka Divjak za “Večernji” i naglasila da će roditelji imati pravo da odluče da li žele da ta slikovnica bude čitana i u onim vrtićima ili školama koji su dosad pokazali interes za nju.

U planu je i priprema nastavka, ali i izdanja na srpskom

Koordinator udruženja “Dugine obitelji” Daniel Martinović za “Blic” je otkrio buduće planove, ali i istakao nadu da će slikovnica ostati besplatna.

– Ako budemo morali da je naplaćujemo, nadamo se da će to biti simbolična cena koja će pokriti samo troškove štampe i distribucije. Planiramo i nastavke, voleli bi da Roko i Ana, likovi iz prve slikovnice, dožive još mnoge avanture – kaže Martinović.

Ilustracije su, dodaje, dostupne na njihovoj veb stranici, a nada se da će u budućnosti osigurati sredstva za štampu i širu distribuciji izvan Hrvatske.

Uskoro i na srpskom

– Pripremili smo i prevod na srpski, te želimo da barem digitalna verzija slikovnice, bude dostupna na vebu svima koji žele da je preuzmu i čitaju na tabletima i računarima – ističe Martinović.

On kaže da su zadovoljni kako je proteklo predstavljanje slikovnice u Hrvatskim gradovima, ali i u srpskoj prestonici.

Pozitivne reakcije

– Reakcije su većinom pozitivne, a posebno nas vesele povratne informacije od duginih porodica iz manjih mesta, kao i pitanja istopolnih parova o mogućnostima roditeljstva i našim iskustvima što se tiče porodičnog života. U planu su nam predstavljanja i u drugim gradovima u Hrvatskoj, poput Splita, ali idemo uskoro i u Sarajevo. Primili smo upite i iz drugih gradova u regionu – kaže on.

Bonus video:

KAD PALMA SLAVI 1. MAJ: Čestitao svima uz zlatnog harmonikaša, a evo kako je to izgledalo

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.