PORODICE NESTALIH I UBIJENIH TRAŽE OD HRVATSKE: Ne slavite Bljesak, osudite zločin
Foto: Printscreen

još nema pravde

PORODICE NESTALIH I UBIJENIH TRAŽE OD HRVATSKE: Ne slavite Bljesak, osudite zločin

Ljudski bi bilo da zvaničnici Hrvatske osude zločine i upute javno izvinjenje porodicama žrtava i izvršioce privedu pravdi

Objavljeno:

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije uputila je danas zahtev da nadležni organi Hrvatske privedu pravdi naredbodavce, organizatore i izvršioce ratnih zločina nad nevinim srpskim civilima u Zapadnoj Slavoniji.

- Umesto što, preko dvadeset godina, hrvatski državni vrh svake godine slavi akciju "Bljesak", civilizovano, humano i ljudski bi bilo da zvaničnici Hrvatske osude zločine koji su počinjeni u navedenoj akciji, upute javno izvinjenje porodicama žrtava i izvršioce privedu pravdi - navodi se u javnom zahtevu.

Kako je navedeno, bez toga i bez jasnog suočavanja sa prošlošću neće biti moguće uspostaviti normalne međunacionalne odnose izmedju hrvatskog i srpskog naroda, što je preko potrebno i jednima i drugima. - Ideologija i duh ustaškog pozdrava "Za dom spremni" još su živi u Hrvatskoj. Ta ideologija je ubila mnoge civile u navedenoj akciji, među kojima i dvadeset dva srpska civila u selu Medari, od kojih je jedanaest žena i troje dece starosti 7, 8 i 11 godina - navode iz Koordinacije srpskih udruženja.

Prema evidenciji udruženja članica Srpske koordinacije, više od 1.800 lica srpske nacionalnosti vodi se kao nestalo. Iz udruženja navode da Hrvatska do danas nije u stanju da ekshumira, poznata grobna mesta, i pored nedavnih obećanja, koje je porodicama žrtava dala predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. - Istrajavanje u tome da se mrtvi Srbi ne ekshumiraju neće umanjiti zločine, niti dovesti do toga da se oni zaborave, kao što ni proslavljanje akcije "Bljesak" i slavljenje zločinaca neće dovesti do preko potrebnog pomirenja - ističu iz koordinacije. Danas se inače navršavaju 23 godine od operacije hrvatske vojske i policije "Bljesak", posle koje je upravu nad Zapadnom Slavonijom preuzela Hrvatska.

Bonus Video:

UŽASNA SAOBRAĆAJKA U INĐIJI!

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.