DOČEKALI GA ČERČIL, PRINC FILIP I ELITNI BRITANSKI ODREDI : Pogledajte kako je izgledala TITOVA POSETA LONDONU 1953! (VIDEO)
Tito u poseti Londonu 1953. godine, Foto: Printscreen Youtube

UZ POČASTI

DOČEKALI GA ČERČIL, PRINC FILIP I ELITNI BRITANSKI ODREDI : Pogledajte kako je izgledala TITOVA POSETA LONDONU 1953! (VIDEO)

Maršal Tito je u London došao po pozivu britanskog ministra spoljnih poslova kako bi se ojačale veze dveju nacija

Objavljeno:

Nekadašnji predsednik Jugoslavije, maršal Josip Broz Tito, prvi je komunistički šef države koji je posetio Veliku Britaniju.

Tito je 1953. godine posetio London, a na početku njegove petodnevne posete dočekali su ga vojvoda od Edinburga, premijer Vinston Čerčil i ministar spoljnih poslova, Entoni Eden.

Maršal Tito je u London došao po pozivu britanskog ministra spoljnih poslova kako bi se ojačale veze dveju nacija. Tom prilikom razgovarali su i o posledicama Staljinove smrti, ali i o načinima za postizanje rešenja problema spornog regiona Trsta, čija je administracija prethodne godine bila podeljena između Ujedinjenih nacija i Jugoslavije.

Nakon te posete Jugoslavija se oslanjala na pomoć Zapada.

Maršal Tito se tada obratio prisutnima na lošem engleskom i izrazio želju za uzajamnu saradnju, razumevanje i mir.

- Želim da narod Velike Britanije uverim u to da narod moje zemlje treba da smatraju srdačnim saveznikom, jer narod Jugoslavije teži istim ciljevima kao narod Velike Britanije - rekao je on.

Pogledajte kako je Tito davne 1953. dočekan u Londonu:

Bonus video KURIR TV VESTI: ŠTA SE UBIJENI NARKO-DILER LUKA RADULOVIĆ pre mesec dana nagodio sa Tužilaštvom za organizovani kriminal?!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.