RODITELJI, GDE STE, ŠTA VAM RADE DECA? Sramotan je podatak koliko mladih od 14 do 16 godina u Srbiji pije. ŠTA PIJE, LOČE!
Foto: AP, Profimedia, Ilustracija

mladi i alkohol

RODITELJI, GDE STE, ŠTA VAM RADE DECA? Sramotan je podatak koliko mladih od 14 do 16 godina u Srbiji pije. ŠTA PIJE, LOČE!

Ovo nije upo

Objavljeno: 18:04h

Alkohol je najčešće prva zavisnost sa kojom se mladi susreću, neretko se ne zaustavljajući samo na njemu. Srbija se nalazi na četvrtom mestu po potrošnji alkohola u poređenju sa drugim zemljama Evrope.

Od ukupnog broja lečenih alkoholičara, polovinu čine mladi od 25 do 30 godina, a više od 80 odsto njih do svoje 17. godine proba alkohol.

Trend konzumacije alkohola u populaciji mladih stalno je u porastu, što zabrinjava i traži pažnju cele društvene zajednice, pre svega u prevenciji ovog nemilog fenomena.

Čak 50 odsto mladih uzrasta od 14 do 16 godina povremeno pije alkohol, 20 odsto njih se povremeno opija, a 7 odsto njih redovno pije, pokazuju podaci instituta "Batut".

Iako je alkohol ranije bio više "rezervisan" za pripadnike muškog pola, statistika ukazuje i na sve veći broj žena konzumenata.

Tako devojčice danas piju čak deset puta češće nego u prošloj deceniji, a dečaci dvaput više nego pre deset godina.

foto: Pixabay

Psiholog, Aleksandra Janković kaže za Espreso kako mladi u današnje vreme češće piju jer stalno pomeraju granice.

Više ne postoje jasna ograničenja, i mladi se trude da budu u toku sa vremenom, oni stalno pomeraju granice u svemu. Pokušavaju brže da odrastu, i nisu svesni da je alkohol štetan, da utiče na promenu raspoloženja, ali i na usporen razvoj, posebno u tim godinama, kaže Aleksandra.

Ona je dodala da se promocija alkohola vrši i u spotovima muzičkih zvezda, kako domaćih tako i svetskih.

Kada upalite televizor, vi možete da vidite obilje reklama, spotova u kojim se prmoviše alkohol kao nešto normalno, kao deo svakodnevnice i životnog stila. Toj deci treba da se objasni da alkohol nije naivan kao što misle, dodaje ona.

Trend konzumacije alkohola u populaciji mladih stalno je u porastu, što zabrinjava i traži pažnju cele društvene zajednice, pre svega u prevenciji ovog nemilog fenomena.

Podsećamo, alkohol utiče na promenu raspoloženja i ponašanja delujući prvo, u manjim dozama, sedativno i relaksirajuće, a u većim dozama može podstaknuti i agresivno ponašanje. Kao i svako drugo opojno sredstvo, i alkohol može uzrokovati ozbiljne posledice po fizičko i psihičko zdravlje.

Mozak adolescenta, koji se u adolescenciji još intenzivno razvija, izrazito je osetljiv na sva sredstva zavisnosti, uključujući i alkohol. Ovaj deo moždane kore odgovoran je za kritičku procenu situacija, donošenje odluka, kontrolu želja i emocija.

Upravo stoga konzumacija u ovom osetljivom periodu moždanog razvoja može ostaviti teške i trajne posledice po funkcionisanje osobe u budućnosti.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.