STANARI STEPE DIGLI POBUNU: Ne daju da se gradi crkva, a OVO JE RAZLOG!
Foto: Zorana Jevtić

alarmantno stanje u stepi

STANARI STEPE DIGLI POBUNU: Ne daju da se gradi crkva, a OVO JE RAZLOG!

Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović je na svom Fejsbuk profilu izdalo saopštenje za javnost i nadležne o alarmantnom stanju u ovom beogradskom naselju, u kojem trenutno postoji duboka podeljenost stanovništva

Objavljeno:

Pre desetak dana je u naselju Stepa Stepanović patrijarh Irinej u pratnji crkvenih velikodostojnika i radnika Patrijaršije, najavio početak izgradnje crkve brvnare, donacije izvesnog biznismena Radmila Jevtovića iz Kosjerića, na parceli koja je projektom naselja namenjena za Dom zdravlja i komercijalne sadržaje.

Iz Udruženja stanara navode da niko od predstavnika Srpske pravoslavne crkve nije našao za shodno da im se obrati, kao da je protivustavno nametanje verskog objekta uprkos protivljenju stanara ovog naselja.

Stanari napominju da je izgradnja spornog crkvenog objekta započeta još početkom 2014.godine, kao i da su sugrađani protestima sprečili radove, kojima je rukovodio protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović (u javnosti poznatiji kao Otac Stojadin).

Ispostavilo se, potom, da nije postojao nijedan dokument za gradnju, koja je tada realizovana na državnom zemljištu. Drugim rečima, bila je na delu klasična divlja gradnja, tvrde stanari.

U naselje Stepa Stepanović je unet nemir i razdor, nesloga. Deo stanara ovim povodom priprema proteste i druge akcije kojima bi se skrenula pažnja javnosti na problem; drugi najavljuju kontra-delovanje, kako bi podržali izgradnju. "Povodom trenutnog stanja u naselju Stepa Stepanović, Udruženje stanara upozorava javnost Republike Srbije i nadležne o lošoj i opasnoj situaciji koja je stvorena" - stoji u pismu koje je objavljeno na FB strani.

Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović traži:

1. da nadležni donesu privremenu odluku o zaustavljanju svih aktivnosti u vezi izgradnje spomenute grupe crkvenih objekata

2. da se sprovede izjašnjavanje građana (svojevrsni „referendum“), u skladu sa odlukom Radne grupe.

3. da se što hitnije započne dijalog između stanara i predstavnika SPC. To je prvi korak koji bi mogao voditi ka amortizaciji nedopustivog stanja.

Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović posebno ističe da se ovde ne radi o borbi protiv crkve, niti o borbi protiv pravoslavne vere.

Reč je o insistiranju da se realizuju odluke nadležnih, o ukazivanju na potrebu dijaloga, kao jedinog puta koji može voditi rešavanju problema. Pored toga, postoji potreba očuvanja pravoslavnih vrednosti, koje se ne nameću.

U protivnom, ovako zamišljena izgradnja crkve brvnare, bez učešća građana, pored svih posledica postaće sinonim podela, nemira i razdora" - zaključuju oni.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

URME SU NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Pogledajte deset razloga i ZAŠTO!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.