NAKON SKANDALA S BAJATIM SENDVIČIMA ZA NASTAVNIKE, oglasio se dekan Učiteljskog fakulteta koji je objasnio KAKO JE DOŠLO DO GREŠKE
Oglasio se dekan Učiteljskog fakulteta koji je napravio DRASTIČAN POTEZ, Foto: Printscreen/Google Maps, Privatna arhiva

HRANA KAO PROMO MATERIJAL

NAKON SKANDALA S BAJATIM SENDVIČIMA ZA NASTAVNIKE, oglasio se dekan Učiteljskog fakulteta koji je objasnio KAKO JE DOŠLO DO GREŠKE

Dekan Učiteljskog fakulteta je izneo svoju stranu priče, ali je doneo i veliku odluku zbog greške dobavljača

Objavljeno:

Nakon skandala o kome su raspravljali i poslanici u Skupštini Srbije, a koji se tiču bajatih sendviča koji su poslati iz Beograda nastavnicima širom Srbije koji su tokom vikenda imali obuku, oglasio se i dekan Učiteljskog fakulteta, prof.dr Danimir Mandić jer je u celu priču direktno umešan upravo ovaj fakultet.

Tom prilikom, poslanica Dosta je bilo, Branka Stamenković rekla je da su nastavnici, s obzirom da je izmenjen nastavni plan za prvi i peti razred osnovne škole, bili obavezni da za vreme vikenda pohađaju obuku, a da im je obrok stigao poštom.

Naime, ova poslanica je tada nezvanično saznala da je Ministarstvo prosvete novac za tu obuku prosledilo Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, oni dalje Učiteljskom fakultetu, a onda se desilo da je Učiteljski fakultet ishranu nastavnika prepustio privatnoj firmi koja je registrovana kao internet knjižara, rekla je Stamenković.

foto: Privatna arhiva

Takođe je navela i da su sendviči poslati poštom obeleženi "lažno, kao promo materijal".

Navodno, sendviči su spakovani u petak u Beogradu, a obuka se održavala u subotu i nedelju.

foto: Privatna arhiva

Nastavnica iz Prijepolja je na svom Fejsbuk profilu napisala kako kako su im sendviči sa neprijatnim mirisom poslati brzom poštom iz Beograda.

- Drugi dan traje dvodnevna obuka za realizaciju novog plana i programa u prvom razredu osnovne škole. Organizator: Ministarstvo prosvete. Ministarstvo je za nas, fakultetski obrazovane ljude, pripremilo i ,,obrok". Da ne dužim previše, neka fotografije sve kažu. Danas je 22.4. Sendviči poslati iz Beograda brzom poštom, 20.4. U običnom kartonskim paketu. Izgled vidite. O mirisu... Pa ne mogu da vam dočaram, napislala je tada ova nastavnica.

Ona je tada naglasila da škola u kojoj se obuka realizuje, nema nikakvu odgovornost za organizaciju, jer je organizator isključivo Ministarstvo prosvete.

Povodom ovog događaja, sada se oglasio upravo dekan Učiteljskog fakulteta koji je rekao kako je fakultet raskinuo ugovor sa dobavljačima zbog ove greške koja je prema njegovim rečima, neoprostiva.

- Na osnovu informacije da se na Seminaru za stručno usavršavanje nastavnika za ostvarivanje programa nastave i učenja orjentisanih na proces i ishode učenja dogodio problem vezan za isporuku sendviča u Prijepolju želeo bih da, kao jedan od organizatora, obrazložim nastali problem - kazao je on.

- Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja je glavni organizator usavršavanja po programu koji je zaista avangardan i veoma koristan za učitelje i nastavnike. Zbog velikog broja učitelja i nastavnika koji su predviđeni za usavršavanje ZUOV se obratio našem fakultetu za stručnu pomoć u kreiranju didaktičkih materijala i realizaciju usavršavanja učitelja. Prihvatili smo saradnju i kreirali didaktičke materijale za obuku i primenu stečenih znanja u praksi, kao i softver za evaluaciju stečenih znanja i kompletnu analizu postignutih rezultata. Organizovali smo obuku voditelja na našem fakultetu i sa stručnog stanovišta obuka vodtelja, kao i obuke koje su oni realizovali u školama sa oko 3.000 učitelja su dobili najviše ocene, što i jeste bio naš primarni cilj. Ove obuke podrazumevaju i uobičajene obroke, koje smo morali da organizujemo sa ketering preduzećima.

Na javnom tenderu je od dve prijavljene firme povoljniji bio Biznis ketering koji je preuzeo obaveze vezane za obroke. Za skladištenje i distribuciju knjiga za učesnike seminare, kao najpovoljnija je bila angažovana firma Makart. U četvrtak i petak sam bio službeno odsutan, pa sam zamolio da konačne spiskove škola i učesnika, zbog distribucije knjiga, preuzmu ljudi iz Makarta u prostorijama Biznis keteringa koju su već imali kompletnu dokumentaciju. Na osnovu izjave Predraga Krasojevića iz Makarta tom prilikom je greškom preuzeta kutija sa sendvičima koja je poslata sa knjigama. On tvrdi da je do greške došlo slučajno i da je kontaktirao školu u Prijepolju i obrazložio grešku. Izvršili smo proveru navoda da je poštom stigao ketering za Jagodinu, Kragujevac, Požarevac i druge gradove koje su pomenuti i utvrdili smo da je ta informacija apsolutno pogrešna ili namerno neistinito saopštena. Načinjena je greška u jednoj školi gde je seminar pohađalo 32 učitelja, a prethodni vikend je u Srbiji seminar pohađalo oko 2.600 učitelja, što, prema mom mišljenju, ne umanjuje grešku načinjenu u Prijepolju. Analizirajući ovu veoma neprijatnu situaciju mi smo primorani da raskinemo ugovor sa dobavljačima i da nađemo drugo rešenje, jer su ovo neoprostive greške. Želim da naglasim da Ministarstvo nije odgovorno za nastali problem i ne može da snosi posledice, jer su odlične ocene vezane za stručni deo seminara i organizaciju u školskim upravama, a odgovornost za nastali problem snose dobavljači sa kojima će biti raskinut ugovor. Uz žaljenje ѕa učinjeni propus, duboko sam uveren da ovo neće uticati na dalje usavršavanje učitelja i nastavnika u oblasti inoviranja obrazovanja i podizanja njihovih kompetencija, rekao je dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu prof.dr Danimir Mandić u pisanoj izjavi za Espreso.co.rs.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.