Počinje rat srpskih televizija za nacionalnu frekvenciju: Ko je sve u igri, a ko su favoriti?
Foto: Pixabay

prava borba predstoji

Počinje rat srpskih televizija za nacionalnu frekvenciju: Ko je sve u igri, a ko su favoriti?

Da će BK TV učestvovati na konkursu, potvrdio je i njen vlasnik i biznismen Bogoljub Karić

Objavljeno: 09:32h

Televizije BK i "Kopernikus", ali i, prema nezvaničnim informacijama, N1 i beogradski "Studio B" ući će u trku za dodelu preostale pete nacionalne frekvencije za televizijsko emitovanje, saznaje "Blic".

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) donelo je prošle nedelje odluku o raspisivanju konkursa za dodelu nacionalne frekvencije, a uslovi konkursa objavljeni su juče. Za televizijsko emitovanje predviđeno je područje cele Srbije, dok je za medijske usluge radija predviđeno područje Ljiga, Guče, Knića, Futoga, Lazarevca i Subotice.

Na ovaj korak REM se odlučio pet godina od kako je gašenjem TV "Avala" upražnjena peta frekvencija, a nezvanične informacije koje se ovih dana mogu čuti glase da najviše šanse u ovoj trci ima "Studio B".

- Očekuju se da će četiri TV predati dokumenta: BK, "Kopernikus", N1 i "Studio B". Zanimljivo je da je baš sada ponovo aktuelizovana dodela nacionalne frekvencije. To je velika i važna tema i svi željno iščekuju da vide ko će je dobiti - kaže izvor "Blica".

Da će BK TV učestvovati na konkursu, za "Blic" je potvrdio njen vlasnik i biznismen Bogoljub Karić. On je, doduše i ironično, ocenio da je 90 odsto siguran da je neće dobiti.

- Konkurisaćemo, a ako bude bilo imalo morala, frekvencija će nam biti vraćena. A ako me pitate da li mislim da će se to i desiti, ja vam kažem da 90 odsto neće biti tako. Ipak, planiramo da pokrenemo ozbiljnu televiziju, porodičan program za odmor i rekreaciju, sadržaj oko kojeg će moći da se okupe sve generacije jedne porodice. Sve ostale privatne televizije su potpuno komercijalne i jure za parama. Mi planiramo da poslujemo tek da pokrijemo troškove i da pravimo bolju televiziju od one koju smo imali - kaže Karić.

I vlasnik TV "Kopernikus" Srđan Milovanović kaže za "Blic" da će se treći put prijaviti na konkurs.

- I ranije smo se prijavljivali, uvek smo prošli sve krugove, zadovoljili sve kriterijume, ali se dva puta desilo da frekvencija na kraju nikom nije dodeljena. Ozbiljno ćemo pristupiti celom poslu, kao i uvek do sada - rekao je Milovanović.

Da li će se ovom dvojcu zaista priključiti i "Studio B", juče se od direktorke ove televizije Ivane Vučićević nije moglo čuti. Ona, naime, nije bila dostupna na broj poznat redakciji, a do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor na pitanje poslato mejlom.

U Srbiji posluju četiri nacionalna emitera: "Pink", O2, "Hepi" i "Prva televizija" i RTS kao javni servis.

Pre pet godina učestvovale "Nova" i "Kopernikus"

Za dodelu pete frekvencije konkurs je bio raspisan 2013. godine, u maju i decembru iste godine. Frekvencija, ipak, nije dodeljena nijednoj televiziji. Poslednji put u igru su ušle - "Nova" i "Kopernikus Svet plus 3". Međutim, nijedna od njih dve nije dobila pet glasova, koliko je bilo potrebno za prolaz. TV "Kopernikus" je tada dobila tri glasa, TV "Nova" dva, a četiri člana Saveta RRA obrazložila su da nijedan od prijavljenih kandidata neće biti u stanju da zadovolji potrebe javnosti.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.