Šta bi se dogodilo kad bi nuklearna bomba pala na gradove u Srbiji? Ne bi svi bili isto pogođeni, neki bi se i izvukli (FOTO)
Šta bi se dogodilo kada bi nuklearna bomba pala gradove u Srbiji?, Foto: Printscreen / outrider.org

ZASTRAŠUJUĆA SIMULACIJA!

Šta bi se dogodilo kad bi nuklearna bomba pala na gradove u Srbiji? Ne bi svi bili isto pogođeni, neki bi se i izvukli (FOTO)

Koja bi naselja "zaobišla" ova kataklizma?

Objavljeno:

Ceo svet živi u strahu od nuklearnog rata, a mnogi se ovog dođađaja toliko pribojavaju da već razrađuju strategiju spasa, ali i prikupljanja zaliha što je najizraženije u SAD.

Upravo iz ovih po mnogima opravdanih stahova, naučnici su koristili računarski model kako bi ustanovili ljudsko ponašanje u najekstremnijim prilikama i scenarijima. Zastrašujuća simulacija otrkiva šta bi se dogodilo kada bi u nekom velikom gradu bila bačena nuklearna bomba. Ona je dizajnirana tako da organizatorima za vandredne situacije da scenario o tome kako bi ta katastrofa uticala na ljude.

Osim ove simulacije, aktivistička organizacija Outrider Foundation, koja se bori protiv nukelarnog naoružanja, objavila je interaktivnu kartu koja prikazuje što bi se dogodilo kad bi nuklearna bomba pogodila određeni deo sveta.

Na stranici je tako moguće upisati ime grada, nakon čega možete videti šta bi se dogodilo vašem gradu.

Naime, prema ovoj zastrašujućoj simulaciji nuklearne eksplozije, nastradalo bi 145,272 osobe, a 292,831 osoba bi bilo povređeno, pokazuje nova interaktivna mapa za glavni grad Srbije. Ovde se takođe može videti da bi temperatura dostigla blizu 50 stepeni Celzijusovih, a radijacija bi se širila do 8,9 km.

Možemo videti da bi ovo eksplozija "zaobišla" beogradska naselja Žarkovo, Cerak, Bežaniju, Novu Galeniku, Altinu, Veliki Mokri lug, Kaluđericu...

Pored centra Beograda, bomba bi "zbrisla" i Kotež, Karaburmu, ali i Višnjičku banju.

Šta bi se dogodilo kada bi nuklearna bomba pala gradove u Srbiji? BEOGRAD
Šta bi se dogodilo kada bi nuklearna bomba pala gradove u Srbiji? BEOGRADfoto: Printscreen / outrider.org

Što se tiče Novog Sada, situacija je takva da bi u slučaju eksplozije poginulo 109.931 osoba, a povređeno bi bilo 58.630 osoba.

Šta bi se dogodilo kada bi nuklearna bomba pala gradove u Srbiji? NOVI SAD
Šta bi se dogodilo kada bi nuklearna bomba pala gradove u Srbiji? NOVI SAD foto: Printscreen / outrider.org

Ako odemo malo na jug, do Niša, videćemo da bi u slučaju nuklearnog udara, nastradalo 114.014 osoba, dok bi povređeno bilo 49.200 osoba.

Šta bi se dogodilo kada bi nuklearna bomba pala gradove u Srbiji? NIŠ
Šta bi se dogodilo kada bi nuklearna bomba pala gradove u Srbiji? NIŠfoto: Printscreen / /outrider.org

Ako pogledamo kakvo stanje bi zadesilo Prištinu na primer, videćemo da bi poginulo 506 osoba, a povređeno bi bilo 23.551 osoba.

Šta bi se dogodilo kada bi nuklearna bomba pala gradove u Srbiji? PRIŠTINA
Šta bi se dogodilo kada bi nuklearna bomba pala gradove u Srbiji? PRIŠTINAfoto: Printscreen / outrider.org

Podsećamo, trka u nuklearnom naoružanju između dve supersile tokom Hladnog rata dovela je svet kakav znamo gotovo do uništenja, a neke od nuklearnih katastrofa ili ono što je moglo da se pretvori u njih, opšte su poznate i dobro dokumentovane.

Novi potencijalni sukobi između SAD-a i Rusije oko situacije u Siriji doveli su do novih tenzija nakon intervencija vazduhoplovnih i mornaričkih snaga Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske protiv Sirije zbog navodne zloupotrebe hemijskog oružja.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.