KRILI SMO MU PIŠTOLJ DA SE NE UBIJE: Titov lični lekar otkrio koje su mu bile poslednje reči i šta ga je koštalo života!
Sve oko Titovog lečenja bilo je u tajnosti i da nije mogao prihvatiti njegovu dijagnozu, Foto: Profimedia

ćutao do sad

KRILI SMO MU PIŠTOLJ DA SE NE UBIJE: Titov lični lekar otkrio koje su mu bile poslednje reči i šta ga je koštalo života!

Pokraj Tita bio je u njegovim poslednjim danima, a sve ovo vreme bilo mu je potrebno da o tome otvoreno progovori

Objavljeno:

Lični lekar Josipa Broza Tita napisao je knjigu "Tito između života i smrti", a u njoj, između ostalog, tvrdi da su poslednje Maršalove reči: "Šta sve to znači?"

Doktor od poverenja, Milomir Stanković ispunio je naredbu i ostavio svoju ženu u Beogradu i nije je vidio šest meseci, jer je bio na poverljivom zadatku.

Pokraj Tita bio je u njegovim poslednjim danima, a sve ovo vreme bilo mu je potrebno da o tome otvoreno progovori.

U intervjuu za RTS Stanković navodi kako je on prvi dao Titu dijagnozu koja ga je koštala života, a otkrio je i detalje oko amputacije Maršalove noge za koju kaže da je došla prekasno.

Kazao je i kako je sve oko Titovog lečenja bilo u tajnosti te da nije mogao prihvatiti njegovu dijagnozu.

- Radilo se o okluzivnoj angiopatiji koja nije bila posledica dijabetesa. To je bilo na bedrenoj arteriji i bila mu je ugrožena noga. Ja sam bio odgovoran i nešto sam morao učiniti pa sam ga pokušao nagovoriti da ga pregleda lečnički konzilijum - prisetio se Stanković.

Tito je navodno odbijao da prihvati dijagnozu, ali nakon nekog vremena osetio je strašan bol u nozi. Nakon nagovaranja dopustio je da ga pregledaju dva stručnjaka, jedan s istoka, drugi sa zapada.

Oni su, kako govori Stanković, zaključili da je Maršal u dobrom stanju, ali da mu je noga ugrožena.

- Rekao nam je: Ako moja noga ode, ja ću sam sebi presuditi. Kad je morao ići u bolnicu, sakrili smo mu pištolj koji je tajno čuvao - govori Stanković, te dodaje da niko nije smeo reći da je amputacija neizbežna.

foto: Profimedia

- Terapiju koja ne deluje produljiživali su unedogled. I sve je bilo tako dok se noga nije osušila, kad se osušila, ona je otrovala organizam. Posle amputacije bio je zadovoljan jer je bila uspešna, ali odugovlačenje zahvata uzelo je svoj danak. Pokušavali su ga spasiti na sve moguće načine, infuzijama, transfuzijama - kaže Stanković.

Doktor Stanković kaže da ne zna odnose li se njegove poslednje reči na neke odluke koje je donosio ili na lekare koji su obećavali da će terapija uspeti. Ali, već sredinom februara 1980. više nije mogao govoriti, a do kraja života bio je na respiratoru i u veštačkoj komi. Preminuo je 4. maja.

Bonus video:

ESPRESO INTERVJU: Dragiša Ivelja, bivši Titov špijun

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.